Ankara El Nusra ile PYD`yi Masaya Oturttu İddası

Ankara El Nusra ile PYD`yi Masaya Oturttu İddası

Rasulayn`da günlerdir çatışan Kürt gruplar ile El Nusra Cephesi`nin çatışmalara son vererek anlaşmaları için Türkiye`nin devreye girdiği belirtilerek her iki tarafın masaya oturdukları iddia edildi.

Taraf gazetesinin haberine göre Suriye`nin Kürt bölgesinde El Nusra cephesi ile PYD güçleri arasında süren çatışmada Türkiye, iki tarafı da ateşkese zorladığı  ve müzakerelere başladıklarını iddia etti.

Tarafın haberine göre Kürt asıllı Abdul Basit Seyda`nın başında olduğu Suriye Muhalefet Güçleri Ulusal Koalisyonu`nun, PYD ile El Nusra arasındaki çatışmaların sona ermesi için devreye girdiği bildirildi. Suriye`nin kuzeyindeki Rasulayn`da PYD ile El Nusra güçleri 14 gündür çatışıyordu.

Komisyon, PYD ile El Nusra arasındaki barış müzakereleri için Ulusal Kürt Konseyi ile görüşmelere başladı.

PYD ile El Nusra arasında yaşanan çatışmalarla ilgili Taraf`a konuşan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) komutanı General Selim İdris, barışçıl bir şekilde sorunu çözmeye çalıştıklarını belirterek şunları söyledi: "Daha fazla kan akmasını istemiyoruz. Şu an tek amacımız Beşar Esad rejimini düşürmektir. Ardından herkes demokratik haklarını alır."

"AMAÇ GERİ ALMAK"

Serêkaniyê bölgesinde PYD`ye karşı savaşan El Nusra`nın bölge komutanı ise konu hakkında şu ifadeleri kullandı: "PYD burada özerk bir yönetim kurmak istiyor. Bölgede özerk bir yönetim kurmak için Rasulayn`da yaşayan Arapları başka bir yere göç ettirmeye çalışıyor. Bu çerçevede Arapları tutukluyorlar. Araplara sürekli baskı uyguluyor. Bölgenin Kürt bölgesi olarak kalmasını istiyor. Biz hep birlikte yaşıyorduk. Biz rejim ile savaşmakla meşgulken PYD bunu bir fırsat bilerek beraber yaşadığımız Rasulayn`ı ele geçirdi. Bunu fırsatçılık olarak değerlendiriyoruz. Biz Rasulayn`a saldırmıyoruz. Sadece şehri geri almak için taaruz ediyoruz."

14`üncü gününü dolduran çatışmaların sonlarında muhalifler Resulayn`ın Tel Halef bölgesinde bazı köylerdeki kontrolü ele geçirdi. Muhaliflerin şehri ele geçirirken fazla zayiat vermemek için taarruz yerine kuşatma yöntemini seçtikleri de ifade ediliyor.

NUSRA`YA DA PYD`YE DE DESTEK

Serêkaniyê`deki yerel kaynaklara göre, PYD`nin silahlı kanadı YPG ile El Nusra arasındaki çatışmaların uzamasının nedeni her iki tarafa da destek gelmesi. Konu hakkında yorumda bulunan kaynaklar, "İki taraf da destek almasaydı kendi aralarındaki çatışma bu kadar uzun sürmezdi" dedi.

PYD ile El Nusra arasındaki barış müzakereleri Ulusal Kürt Konseyi üzerinden başlatıldı. PYD ve muhalifler arasında devam eden çatışmaların durdurulması için siyasi Kürt ve Arap liderlerin iki taraf arasında arabuluculuk yaptıkları, ancak şu ana kadar bir gelişme yaşanmadığı öğrenildi. Muhalifler iki tarafın geçmişteki mevzilerine geri dönmesini isterken PYD`nin ise bu görüşü benimsemediği öğrenildi.

Kürt kökenli Abdul Basit Seyda, Abdul Ehed Sıteyfo ve beraberindeki komisyon üyelerinin olayların büyümesini önlemek için Muhalifler ve Ulusal Kürt Konseyi ile görüşmesi nedeniyle önceki geceden beri çatışma yaşanmadı. Her kesimin yer aldığı komisyonun daha önce de PYD ve muhaliflerin arasında arabuluculuk yaptığı ve olayların yatışmasını sağladıkları öğrenildi.

KÜRTLERE ÇAĞRI YAPILDI

Öte yandan Şeriat Mahkemesi başkanı Ebu Usama camiden yapılan anonsla ilgili bir açıklamada bulundu. Usama açıklamasında, "Tel Abyad`lı Kürtler bizim kardeşimizdir. Camiden anons yapanları tanımıyoruz. Barış hepimiz için gereklidir. Evlerinden ayrılan Kürtler geri dönmeli. Kürtlerin evlerinde yapılan hırsızlık olayları hemen bize bildirilmelidir. Kürtlere eziyet edecek sözlere itibar edilmemelidir" dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.