Anlamını kaybetmiş yasak kaldırılmalı

Anlamını kaybetmiş yasak kaldırılmalı

HÜDA PAR, Şırnak’ta devam eden sokağa çıkma yasağının ciddi mağduriyet yaşattığına dikkat çekerek hükümetin bir an önce bu uygulamaya son vermesi çağrısında bulundu.

HÜDA PAR Genel Merkezi tarafından yayımlanan ‘Gündem Değerlendirmesi’nde iç ve dış gündeme dair önemli açıklamalarda bulunuldu.

Suriye başta olmak üzere İslam coğrafyasında süren savaş ve yaşanan insani dramlar, Mekke’ye yönelik saldırı iddiası, PKK’nin yerleşim yerlerine taşıdığı çatışmalar, çukur ve barikat siyaseti sonrası Şırnak’ta yaşanan son gelişmeler,  özellikle ülkenin doğu ve güneydoğusunda sıkça yaşanan internet kesintisi ve sebep olduğu mağduriyetleri ile son günlerde kimi siyasi şahsiyetlere yönelik yapılan saldırıların  değerlendirildiği açıklamada, hükümetin yaşanan sıkıntıların giderilmesinde daha aktif olması gerektiğine vurgu yapıldı.

İslam coğrafyasında süren savaş ve insani dramlar

Batılı devletlerin yenidünya düzeni, demokrasi ve insan hakları gibi kavramların arkasına saklanarak emperyalist emellerini İslam coğrafyalarında gerçekleştirme çabası içerisinde olduğu belirtilen açıklamada, emperyalistlerin bu emellerine ulaşma çabalarının İslam coğrafyasına büyük bir yıkım getirdiğine dikkat çekildi.

Savaşların, Müslümanların yerleşik olduğu topraklarda sürdüğü müddetçe kaybedenlerin bütünüyle Müslümanlar olacağı belirtilen açıklamada, “Irak, Suriye, Yemen başta olmak üzere birçok coğrafyada devam eden fiili savaş halinin kazananının Müslümanlar olmadığı bir kez daha ortaya çıkmıştır. Etnik ve mezhepsel ayrılıkları körükleyerek yüz yıldır aynı oyunlarla bu coğrafyayı istediği gibi dizayn etmeye çalışan emperyalizmin eli ve ayağı bu topraklardan kesilmedikçe okulların, hastanelerin, sivil yaşam alanlarının bombalanmasına; açlık, sefalet ve salgın hastalıkların baş göstermesine; aramızdaki birlik-beraberlik ve kardeşlik ruhu ile şehirlerimizin yakılıp yıkılmasına seyirci kalmaya devam edeceğiz.” ifadeleri kullanıldı.  

Mekke’ye yönelik saldırı iddiası

Allah’ın haram belde olarak vasıflandırdığı ve yeryüzündeki bir buçuk milyarı aşkın Müslüman’ın en önemli kutsallarından biri olan Mekke’ye yönelik saldırıda bulunulduğuna dair medyaya yansıyan iddiaların da değerlendirildiği açıklamada, “Bu iddianın gerçek olup olmaması bir yana, bu hususun bu haliyle gündeme gelmiş olması bile en az saldırı yapılmış olması  kadar vahimdir.” denildi.

İslam Âlemi’nin tefrika ve fitnelerle boğuştuğu bir zamanda Müslümanları provoke etmeye matuf bu tür eylem ve iddialardan şiddetle uzak durulması gerektiği hatırlatılan HÜDA PAR açıklamasında “Yeryüzündeki bütün Müslümanları kendi hürmetlerine halel getirmemeye davet ediyoruz.” çağrısında bulunuldu.

Şırnak’ ta devam eden sokağa çıkma yasağı

Sokağa çıkma yasağının 9 ayı bulduğu Şırnak’ta, halkın yaşadığı mağduriyete de değinilen açıklamada, halkın çoğunun şehri terk ettiği ve yaşanan çatışmalar nedeniyle mamur şehirlerin adeta viraneye döndüğü ifade edildi.

Şehir merkezine yakın yerlerde çadırlarda yaşayanların olduğu ve imkânı olmayan insanların bu zor hava şartlarında sokakta yaşamak zorunda bırakıldığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“Çukur ve barikat siyaseti ile örgüt tarafından yeteri kadar mağdur edilen halk, devlet tarafından sürdürülen uzun süreli sokağa çıkma yasağı ile adeta canından bezdirilmiş durumdadır. Kışın kapıya dayandığı bugünlerde soruna bir çözüm bulunmadığı takdirde mağduriyetlerin çok daha ciddi boyutlara varacağı göz önündedir. HÜDA PAR olarak hükümeti artık anlamını kaybetmiş bu yasağı bir an önce kaldırmaya ve kış tamamen bastırmadan yaşanan bu mağduriyetleri acilen sona erdirmeye davet ediyoruz.”

Bazı illerde yaşanan internet kesintisi

Açıklamada son bir haftadır Diyarbakır ve Batman başta olmak üzere bölgedeki bazı illerde yaşanan ve birkaç gündür devam eden internet kesintisinin ciddi mağduriyetler yaşattığı hatırlatılarak “Kesintiler nedeniyle hastaların eczanelerden ilaçlarını alamaması, binlerce vatandaşın fatura veya kredi kartı borcunu zamanında ödeyemediği için faiz ödemek zorunda kalması, vatandaşta kendilerine yönelik bir toplu cezalandırma algısının oluşmasına sebebiyet vermiştir. Hükümet, hayatı durduran ve her alanda ciddi mağduriyet ve hak kayıplarının yaşanmasına sebebiyet veren bu tür uzun süreli uygulamalarda bulunmaktan kaçınmalı ve yaşanan hak kayıplarını telafi etme yoluna gitmelidir. “ ifadeleri kullanıldı.

Siyasi kişi veya kurumlara yönelik saldırılar

CHP Genel Başkan yardımcısı Bülent Tezcan'a ile AK Parti Kızıltepe ilçe teşkilatına yönelik bombalı ve silahlı saldırıların kınandığı açıklamada siyaset mekanizmasına yönelik şiddetin kabul edilemez olduğu belirtildi.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler