Anne sütü tüm vitaminleri içeriyor

Anne sütü tüm vitaminleri içeriyor

Yeni doğan bebek için en ideal ve en önemli besinin anne sütü olduğuna dikkat çeken uzmanlar, anne sütünün, bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi açısından önemli olduğunu dile getiriyor.

Anne ve bebek sağlığı açısından çok değerli olan anne sütünün önemi, “Emzirme Haftası” dolayısıyla yeniden ön plana çıktı. Hem bebek hem de anneye sağladığı yarar açısından önemli bir besin kaynağı olarak kabul edilen anne sütü, aynı zamanda bebeğin ruhsal, bedensel ve zekâ gelişimine de yardımcı oluyor.

Anne sütünün, bebeğin ilk 6 ayında tüm beslenme ve vitamin ihtiyaçlarını tek başına karşıladığını, içerdiği pek çok yararlı madde sayesinde bebeği hastalıklardan koruduğunu ve emziren annelerin de bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söyleyen uzmanlar, annelerin meme kanserine yakalanma riskini azalttığına da dikkat çekiyor.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hasan Barış Hamidanoğlu, “Dünya Emzirme Haftası” dolayısıyla yaptığı açıklamada, anne sütünün bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi açısından önemli olduğunu dile getirerek, emzirmenin yararlarına dikkat çekti.

Anne sütünün, bebeğin gelişmesi için en önemli besin kaynağı olduğunu belirten Hamidanoğlu, “Özellikle ilk 6 ay hatta bir seneye kadar anne sütü, bebek için en önemli besin kaynağıdır. Anne sütü alan bebeklerde şeker düşer ve diyabet olma ihtimali azalır. Yine sarılıklar azalır. Bundan dolayı anne doğum yapar yapmaz bebeğini emzirmelidir. Yeni doğum yapan annelere bebeklerini emzirmelerini öneriyoruz. Anneye bebeğini verir vermez ilk tembihimiz mutlaka bebeğini emzirmesidir. Çünkü ilk süt kolostrumdur, bu süt bebeğin bağışıklığını arttırır. Bundan dolayı yeni doğum yapan annelere sürekli bebeğini emzirmesini öneriyoruz. Özellikle 2-3 saatte bir bebeği uyandırarak, günde 8-12 defa emzirmesini öneriyoruz.” dedi.

“Anne sütü bebek için önemlidir”

Anne sütünün, bebeği birçok hastalıktan koruduğuna ve zekâ gelişimine önemli katkıda bulunduğuna dikkat çeken Hamidanoğlu, “Anne sütü bebeği şekerden koruyor ve şeker hastası olmasını engelliyor. Bebekte ‘fizyolojik sarılık’ dediğimiz ilk üç günde sarılık çok belirgin olur, anne sütü bunu azaltıyor. Mikroplara karşı direncini artırıyor ve bulaştırıcı hastalıkları azaltıyor. En önemlisi, bebeğin zekâsını artırıyor. Diş gelişimine katkı sağlıyor. Çene ve iskelet sisteminin gelişmesini arttırıyor. Şekere bağlı olarak diyabet olmasını azalttığından dolayı obezite olmasının da önüne geçiyor. Bundan dolayı anne sütü bebek için çok önemlidir.” ifadelerini kullandı.

“Annelerin bebeklerini mutlaka emzirmesi lazım”

Anne sütünün, bebeği beslemek kadar bebeğin kendisini güvende hissetmesini ve anne ile duygusal bağ kurmasını da sağladığını belirten Hamidanoğlu, “Anne, bebeğini sağlıklı bir şekilde emzirdiği zaman, annenin de piskolojisi ve hormon dengesi düzenlenmiş olur. Anne sütü ile bebeğini besleyen anneler ile bebeğini emzirmeyen anneler arasında sağlık açısından farklar vardır. Örneğin bebeğini hazır gıda ile besleyen annelerde hormon düzeyinin bozulduğunu görüyoruz. Çünkü bu, sonuç itibari ile fizyolojik bir süreçtir. Annelerin bebeklerini mutlaka emzirmesi lazım. Tabi bunu etkileyen faktörler de oluyor. Bazı anne adayları, doğum yaptıkları zaman bebeklerini emzirmiyorlar. Bunu özellikle ilk doğumlarda görüyoruz. Tabi anne adayları acemilik de yaşıyorlar. Emzirme dönemi hem anne hem de bebekler için önemlidir. Annelerin bebeklerini mutlaka emzirmeye çalışmaları lazım. Çocuklarını emzirmiyorlarsa bile bunun için mutlaka uğraşmaları lazım. Uğraştıktan sonra çoğu anne adayımız bunu başarıyor.” şeklinde konuştu.

“Emzirmek annenin de sağlığını koruyor”

Emzirmenin sadece bebek için değil, anne için de faydaları olduğuna dikkat çeken Hamidanoğlu, “Emzirme doğal olduğu kadar aynı zamanda dikkat ve özen gerektiren bir dönemdir. Özellikle de annelik deneyimini ilk kez yaşayanların, doğum sonrası ilk saatlerden itibaren emzirmeye başlaması çok önemlidir. Anne bebeği ne kadar çabuk emzirmeye başlar, ne kadar sık emzirirse sütü de o kadar çabuk artar. Anne sütündeki antikorlar bebeği mikroplu hastalıklara karşı da korur ve anne sütü ile beslenen bebekler bulaşıcı hastalıklara daha az yakalanır. Bir de annelerin stresten uzak durmaları lazım. Stres direk olarak anne sütünü kesebiliyor, kalitesini bozabiliyor. Bundan dolayı, anne adaylarının stresten uzak durmaları lazım. Çocuklarını emziren anne adaylarının, meme kanseri olma ihtimali de çok azalıyor.” ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.