Anne ve çocuk ölüm oranlarının düşmesi bilinçli ebelerin sayesinde olmuştur

Anne ve çocuk ölüm oranlarının düşmesi bilinçli ebelerin sayesinde olmuştur

Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, 21-28 Nisan 2020 tarihleri arasında kutlanan “Ebeler Haftası” nedeniyle açıklamalarda bulundu.

Ülkemizde her yıl 21-28 Nisan tarihleri arası “Ebeler Haftası” olarak kutlanıyor. Hafta nedeniyle açıklama yapan Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, annelik kadar kutsal olan ebelik mesleğinin günümüzde öneminin anlaşılması ve hak ettikleri değerin ve saygınlığın kazandırılması gerektiğine işaret etti.

Taşkın, “Günümüzde ana çocuk sağlığı açısından ebelik mesleğinin daha ileri seviyelere taşınması gerekmektedir. Ülkemizde anne ve çocuk ölüm oranlarının düşmesi, bilinçli ebelerin sayesinde olmuştur. Bu nedenle ülkemizin iyi yetişmiş ebelere ihtiyacı var. Ebelerin özlük ve mali haklarının iyileştirilerek, mesleki saygınlığının ve öneminin Avrupa standartlarına çıkarılması sağlıklı nesil yetişmesi açısından son derece önemlidir. Sağlıklı toplumların oluşturulabilmesi açısından Avrupa Devletleri ebelik mesleğinin önemini kavramış ve bu mesleğin bilimsel ve teknolojik olarak daha ileri seviyelere çıkarılması için çalışmıştır. Ebelik mesleğinin anne çocuk sağlığı üzerindeki etkisini anlamış olan ülkelerde ebelerin ekonomik, sosyal ve mesleki hakları son derece gelişmiş ve iyileştirilmiştir. Ebelik mesleğini icra edenlerin sorunlarını çözmek, sağlıklı, mutlu, huzurlu ve refah düzeyi yüksek bir şekilde hizmet edebilmelerini sağlamak amacıyla çeşitli önlemler almışlardır.” diye konuştu.   

Sağlık Bakanlığınca ebelerin mesleki bilgi ve tecrübelerinin artırılması amacıyla çeşitli çalışmaların yapıldığını hatırlatan Taşkın, “Ancak bunların yeterli olduğunu söylemek için çok erken. Zira sadece mesleğin kalitesinin artırılması yetmiyor, aynı zaman da bu mesleği icra edenlerin mesleki ve işyeri sorunları, özlük ve mali hakları açısından motivasyonu etkileyen tüm unsurların iyileştirilmesi gerekiyor. Bilinmelidir ki, ebelik mesleğine yapılan yatırımlar, anne ve çocuk sağlığına yapılmış sayılır. Bu mesleği icra edenlerin bugün ve gelecekte huzurlu bir şekilde görevlerini yapabilmelerinin sağlanması kadınlarımızın ve ailelerimizin sağlığı açısından son derece önemlidir. Olumsuz çalışma koşullarına rağmen özveri ile çalışan ebelerin mesleki sorunları kadın sağlığını etkilemektedir. Sabır, özveri ve sevgi ile her zaman, her türlü koşullarda mesleğini icra etmeye çalışan ebelerimiz; ana çocuk sağlığı hizmetleriyle birlikte, doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası dönemde anneye ve bebeklere bakım hizmetleri vererek, sağlık hizmetleri alanında oldukça önemli ve kutsal bir görevi yerine getirmektedir. Ebeler, gelecek kuşakların sağlıklı yetişmesinde etkili ve verimli sağlık hizmeti sunabilme bilinciyle görevlerini eksiksiz yapma gayreti içindedirler. Bu duygu ve düşüncelerle fedakâr ve vefakâr ebelerimizin ‘Ebeler Haftası’nı kutluyor, sağlık, mutluluk, huzur ve başarılar diliyorum.” dedi.

İLKHA


Anne ve çocuk ölüm oranlarının düşmesi bilinçli ebelerin sayesinde olmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.