Antep fıstığı hasadı başladı

Antep fıstığı hasadı başladı

Gaziantep'in dünyaca ünlü ve kentin en önemli geçim kaynaklarından olan Antep fıstığının hasadı başladı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en önemli tarımsal ihraç ürünlerinden Antep fıstığında hasat dönemi başladı. Dünyanın dört bir yanına ihraç edilen Antep fıstığındaki rekolte düşüklüğü üreticiyi üzerken, fiyatların yüzde yüz artması ise yüzleri bir nebze güldürüyor.

Bölgede "yeşil altın" olarak da bilinen Antep fıstığı rekoltesi geçen yıla oranla yüzde 80 düştü. Bölgede Gaziantep ve Şanlıurfa'da ağırlıklı olarak bulunan fıstığın hasadına başlanırken, su altı fıstığın (boz) hasadına ilk olarak Gaziantep'in Karkamış ilçesinin de bulunduğu Barak Ovası'nda başlandı.

Gaziantep'te fıstık hasadına başlayan çiftçiler, baklava başta olmak üzere çikolata, pasta ve dondurma gibi birçok üründe de kullanılan Antep fıstığında su altı fıstık hasadına bir haftadır başladıklarını söylediler.

Bunaltıcı hava sıcaklıkları nedeniyle sabah erken saatlerde fıstık bahçelerinin yolunu tutan üreticiler, ağaçlardaki salkımları kopararak Antep fıstıklarını toplamaya başladılar. Karkamış Teketaşı köyünde Abdurrahman Açıkgöz'ün fıstık bahçesinde başlayan fıstık hasadı renkli görüntülere sahne oldu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden kente gelen183 gurme ve şefle fıstık bahçesinde bir araya geldi. Şahin, bu yıl 10'uncusu düzenlenen Uluslararası Antepfıstığı Kültür ve Sanat Festivali'ne fıstık bahçesinde başladıklarını söyledi.

Tarlada fıstık toplayan çiftçilerle birlikte fıstık da toplayan Şahin, gurme ve şeflere Antep fıstığının nasıl toplandığını ve hangi aşamalardan geçtiğini anlattı.

Fıstık tarlasında bir konuşma yapan Şahin, geçmişten aldıkları bu mirası geleceğe taşımak ve korumak zorunda olduklarına değindi. Şahin, "Şehir olarak eğer lezzet başkenti diye bir iddiamız varsa bunu UNESCO'ya onaylattıysak bunun ana damarı yeşil sermayemiz, yeşil altınımız fıstığımızdır." dedi.

"Gaziantep toprağı bereketli"

Şahin, Gaziantep toprağının bereketli olduğunu dile getirerek, "Toprağımız kıpkırmızı, yeşilimiz yemyeşil, mavimiz masmavi, güneşimiz her şeyden çok ısıtıyor. Bunun sonucu olarak ise yeşil altın dediğimiz Antep fıstığı ortaya çıkıyor. Çünkü fıstık bizim için her şey. Soframızın bereketi, şehrimizin ekonomisi, gözümüzün nurudur. İsmimizin önünde gerek bakan gerekse belediye başkanı yazarsa yazsın fıstığın özel olarak korunması ve daha güçlü üretimin sağlanması için çalışma yaptık." şeklinde konuştu.

Gaziantep'in UNESCO'ya girmesinde fıstığın büyük etkisi olduğunu ifade eden Şahin, şunları söyledi: "Bugün UNESCO onayı aldıysak fıstığımızın çok büyük katkısı vardır. Nizip'te fıstık ve zeytin var, İslahiye'de biber ve üzüm var. Bunları birleştirdiğimizde soframızın lezzeti bambaşka oluyor. Meyvesiyle, sebzesiyle ve baharatıyla soframız farklı bir hale bürünüyor. Şehir olarak lezzet başkenti diye bir iddiamız varsa bunu UNESCO'ya onaylattıysak bunun ana damarı yeşil sermayemiz ve yeşil altınımız fıstığımızdır. İhtiyacımız olan tek şey fıstığımızı dünyaya daha iyi anlatmak. Antep fıstığı sağlıktır, şifadır, tedavidir. Doktorlar, hastalığın koruyucu ve önleyici tedbiri Antep fıstığı olduğunu söyler."

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, Antep fıstığının yetiştirilmesine ilişkin katılımcılara bilgi verdi.

Uzmanlar panelde Antep fıstığının önemini anlattılar

Konuşmaların ardından başlayan hasadın ardından tarlada kurulan çadırda "Türkiye'nin Gastoronomi Profesyonelleri Mutfak Şefleri ve Yatırımcıları Antepfıstığı Hasadında Buluşuyor" konulu bir panel düzenlendi. Panelde, Antep fıstığının önemi ve yararlarının yanı sıra yöresel ürünlerin önemi anlatıldı.

İLKHA












 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.