Araç tamircileri: Sahte motor yağı, motorun ömrünü azaltabilir

Araç tamircileri: Sahte motor yağı, motorun ömrünü azaltabilir

Araçlarda sahte motor yağlarının kullanılmasıyla ilgili önemli bilgileri aktaran sanayi esnafı, sahte motor yağlarının motorun ömrünü azaltabileceğini bunun sonucunda araç sürücülerine de büyük maliyet kaybı yaşatabileceğine dikkat çekti.

Sahte motor yağları hakkında önemli bilgileri aktaran sanayi esnafından İdris Çaka, sahte motor yağı kullanıldığında motorun aşınmasından, motor yağının renginden ve kokusundan anlaşılabileceğini belirtti.

Çaka, sahte motor yağlarının motorda fazla kayganlaştırıcı özelliğini yeteri kadar yapmamasından araçta hararete sürükleyebileceğini bunun sonucunda araç sahibine de ciddi maliyet kaybının oluşabileceğine dikkat çekti.

Motor yağının araca verdiği faydaları aktaran Çaka, "Motorda pistonlar, yataklar ve diğer aşınmaya neden olan parçalar mevcuttur. Bu parçalar sürekli sürtünme halinde çalışmaktadırlar. Bu aşınmanın önüne geçilmesi için araçlarda motor yağı kullanılmaktadır. Motor yağı piston, yatakları ve diğer bütün mekanizmaları kayganlaştırma özelliği vardır. Kayganlaştırıcılık özelliği olduğu için aşınmayı da engeller." şeklinde sıraladı.

Sahte motor yağının kullanılması takdirde araçta oluşabilecek arızaları hakkında konuşan Çaka, "Sahte motor yağı kullanıldığı takdirde normalde motor yağı kullanıldığında kayganlaştırıcılık özelliği yüksek olduğundan sahte motor yağı kullanılırsa veya aktarılırsa kayganlaştırıcılık özelliği az olur ve aşınmayı engellemesi yarıya düşer. Sahte motor yağı motorun içindeki piston ve diğer mekanizmaları yeteri kadar kayganlaştıramadığından motorun ömrü kısalır ve sonucunda aşınma yapar." şeklinde ifade etti.

"Bu tuzağa düşmemek için güvenilir servis ve tamircilerden yağ temin edilmelidir"

Sahte motor yağının sürücüler tarafından fark edilmesi için önemli bilgileri aktararak, "Sahte motor yağını fark edilmesinde, eğer yağı koyduktan yaklaşık bin kilometre mesafe gidildikten sonra yağ kontrol esnasında motor yağ çubuğunda yağın eksilmesi görülürse o yağın sahte olduğu anlaşılır. İkinci hususu ise motor kapağı açıldığı zaman kapakta köpürdeme olduğunda ve yağı ele aldıktan sonra kayganlaşmıyorsa sahte motor yağı oluğu anlaşılır. Ayrıca sahte motor yağında renk bozukluğu ve yanık kokusu da görülebilir. Sahte motor yağı aşındırmayı yapamadığından belli bir süre sonra araçta hararet oluşarak sürücüye büyük bir maliyet kaybı da yaşatır. Çünkü çok fazla sürtünme olduğundan araçta hararet meydana gelir. Bu tuzağa düşmemek için güvenilir servis ve tamircilerden yağ temin edilmelidir." dedi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.