"Arakan'da Müslümanlar yargısız infaz ediliyor"

"Arakan'da Müslümanlar yargısız infaz ediliyor"

Reuters haber ajansı, Myanmar'da Müslümanların askerler tarafından katledilmesine ilişkin bir araştırmanın detaylarını yayımladı.

Reuters haber ajansı, Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar’ın Arakan eyaletinde yaşayan Müslüman Rohingyalıların askerler ve Budist köylüler tarafından katledilmesine ilişkin bir araştırmanın detaylarını yayımladı.

Ajans, Myanmar'da tutuklanan iki gazetecisinin bu araştırma nedeniyle hapsedildiğini söylüyor. Ajans, Wa Lone ve Kyaw Seo Oo isimli iki muhabirinin, geçen yıl Arakan eyaletinde en az 10 Müslümanın katledilmesini ortaya çıkardıklarını söylüyor.

Ajans bu kişilerden ikisinin Budist köylülerce keskin aletler kullanılarak öldürüldüklerini, diğerlerinin ise ordu tarafından vurulduğunu dile getiriyor.

Arakan eyaletinde binlerce Müslüman yargısız bir şekilde infaz edildi

Bölgeye erişim yetkililer tarafından kısıtlanmış durumda. Ancak geçen yıl görgü tanıkları Arakan eyaletinde binlerce Müslümanın yargısız bir şekilde infaz edildiği yönünde açıklamalarda bulunmuştu.

Ordu, Arakan eyaletindeki militanlara karşı savaştıklarını söylüyor ancak insan hakları grupları binlerce Müslümanın katledildiğini kaydediyor.

Bu arada Myanmar'daki katliamlardan kaçarak Bangladeş'teki mülteci kamplarına sığınan Arakanlı Müslümanların, ülkelerinde uzun yıllardır gıda sıkıntısı çektiği ortaya çıktı.

Sivil toplum örgütleri Bangladeş'te bulunan onlarca mülteci kapında yaptığı araştırmalarda, özellikle de çocukların yetersiz beslendiğini tespit etti. Arakanlılar yıllar boyunca baskıdan dolayı köylerine hapsedildiklerini bazen evlerinden bile dışarı çıkamadıklarını belirtiyor.

Myanmar Ordusu Rohingyalıları sistematik bir şekilde açlığa mahkûm etmiş

Uluslararası Af Örgütünün elde ettiği kanıtlar Myanmar Ordusunun Rohingyalıları sistematik bir şekilde açlığa mahkûm ettiğini gözler önüne seriyor.

Müslüman köylülerin çeltik tarlalarını hasat etmeleri engellenirken, sivil toplum kuruluşlarının gönderdiği gıda yardımlarının da yine uzun yıllardır Myanmar Ordusu tarafından bloke edildiği belirtildi.

25 Ağustos 2017 tarihinden bu yana Myanmar'dan Bangladeş'e kaçan Arakanlıların sayısı 700 bine ulaştı. Myanmar Ordusu ve Budist halkın katliamlarında kaç Müslümanın katledildiğiyse henüz tespit edilebilmiş değil.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.