Arakanlı Müslümanlara ait 2 bin 600’den fazla ev kül oldu

Arakanlı Müslümanlara ait 2 bin 600’den fazla ev kül oldu

Arakan'da (Rohingya/Rakhayn) Myanmar ordusu ve Budist çeteler tarafından düzenlenen saldırılarda binlerce Müslüman vahşice katledilirken, yüz binlerce kişi de yerinden edilirken, bir haftada 2 bin 600’den fazla ev kül oldu.

yanmar'ın kuzeydoğusunda Rohingya Müslümanlarının yaşadığı Rakhayn eyaletinde (Arakan) son bir haftada 2 bin 625 ev yakılarak yerle bir edildi.

Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), incelediği uydu görüntülerine dayanarak Myanmar ordusunun evleri kasıtlı bir şekilde yaktığını duyurdu.

Yazılı bir açıklama yapan HRW Asya Direktör Yardımcısı Phil Robertson “Yeni uydu görüntüleri bir Müslüman köyünün tamamen yerle bir edildiğini gösteriyor ve kuzeydeki Rakhayn eyaletindeki yıkımın daha önce düşündüğümüzden çok daha büyük olabileceğine dair bizi ciddi bir şekilde endişelendiriyor.” ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) verilerine göre 58 binden fazla Rohingyalı, Bangladeş’e sığındı.

İki ülke arasındaki Naf Nehri’ni geçerek gelen yeni sığınmacılarla birlikte kapasitelerinin üzerinde çalıştıklarını kaydeden BM çalışanları, kampların da neredeyse dolduğunu ve önümüzdeki günlerde daha fazla yer açmak gerektiğini belirtti.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), bölgede insani şartların kötüleşmesi dolayısıyla faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.

Kurumdan yapılan açıklamada “Güvenlik durumunun kötüleşmesi sebebiyle eyaletteki tüm WFP gıda yardımı faaliyetleri sonlandırılmıştır.” denildi. Kurum ayrıca bu durumda 250 binden fazla yerinden edilmiş insanın etkileneceğini belirtti.

Myanmar yönetimi tarafından Müslümanların tarafını tutan faaliyetler göstermekle suçlanan yardım kuruluşları tüm uğraşlarına rağmen uzun süredir bölgeye ulaşamıyor.

Myanmar'daki Budist çoğunluk nesillerden beri Myanmar'da yaşamalarına rağmen Rohinga Müslümanlarına Bangladeş'ten kaçak gelen devletsiz göçmenler gözüyle bakıyor.

Büyük bir sefalet içerisinde yaşayan Myanmar'daki Müslümanlar, "dünyanın en zorluk çeken ve haklarında en fazla yasal işlem yapılan halklar" arasında yer alıyor.

Bugün basın merkezlerine düşen yeni görüntüler ise vahşetin aratarak devam ettiğini gösteriyor. Suda boğulmuş çocuklar ve katliamdan kaçanların yardım çığlıkları büyük bir dramı yansıtıyor.

İLKHA













HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.