Aral Gölünün kurtarılması için 5 ülkeden ortak plan

Aral Gölünün kurtarılması için 5 ülkeden ortak plan

Türkmenistan’ın kıyı şehri Avaza’da tamamen kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olan Aral Gölünün geleceği ile ilgili bir zirve gerçekleştirildi.

Aral Gölünü Kurtarma Uluslararası Fonu’na (IFAS) üye ülkeler, Türkmenistan’ın kıyı şehri Avaza’da tamamen kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olan Aral Gölünün geleceği ile ilgili bir zirve gerçekleştirildi.

Zirve için Türkmenistan Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov, IFAS'ın diğer üye ülkeleri olan Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Tajikistan’ın devlet başkanlarını Avaza’ya davet etti.

Zirvede yeni bir stratejik ve ortak aksiyon planının temelleri atıldı. Su kullanımını daha iyi idare edebilmenin amaçlandığı planda, sulama ihtiyacını azaltan "yeşil teknolojilerin" kullanılması ve tuza karşı dayanaklı bitkilerin ekilmesi gibi öneriler değerlendirildi.

1960’lı yıllarda Aral Gölü, dünyanın en büyük dördüncü tuz gölüydü. Ama yoğun tarımcılık sebebiyle büyük oranda kuruyan göl, birkaç yıl içerisinde yüz ölçümünün yüzde 90’ını kaybetti. Tuzluluk oranı aşırı arttı ve milyonlarca balık öldü.

Dünya Bankası tarafından finanse edilen ve 2005 yılında inşa edilen bir baraj, gölün kuzey kısmına yeniden su birikmesine imkân tanıdı ve Kazakistan’ın bu bölgesi yeniden canlandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.