Arap Baharı El Cezire'yi de Vurdu

Arap Baharı El Cezire'yi de Vurdu

İstifa eden muhabirler yapılan yalan haberleri anlattı. İşte "gerçekleri gizlediğimiz için üzgünüz" diyen o muhabirlerin anlattıkları

Katar sermayeli El Cezire kanalından istifa eden çalışanlar Suriye'deki gerçeklerin El Cezire'de gösterilenlerden çok farklı olduğunu açıkladı. Televizyonun Suriye ile ilgili yayın politikası, kanalın Beyrut bürosundan 5 istifa getirdi.

CNN INTERNATIONAL DA SAHTE
HABER YAPMIŞTI

Arap Baharı'nda etkin rol oynayan EL Cezire, gibi CNN İnternational da Suriye haberlerinde sahtekarlık yaparken yakalandı.

CNN'in bültenine canlı yayınla bağlanan muhabirin, montajsız görüntüleri medyaya sızmıştı.

O görüntülerde muhabir, canlı yayın
öncesi "silah sesi siparişi" veriyordu.
Yayına girdiği anda da sanki çatışma varmış gibi silahlar ateşleniyordu.

Geçtiğimiz mart ayında El Cezire'den ayrılan eski çalışanların anlattıkları, kanalın Suriye krizindeki rolüyle ilgili tartışmaları yeniden gündeme taşıdı.

SURİYE YAYINLARI İÇİN İSTİFA ETTİLER

Kanalın Suriye yayın politikasını protesto için ayrılan habercilere göre, Suriye ve Libya ile ilgili gerçekmiş gibi verilenler, El Cezire'deki editörlerin kendi fikirleri, gerçekler montaj yoluyla gizleniyor.

El Cezire'den istifa eden 5 kişiden biri olan savaş muhabiri Ali Haşim, yaklaşık 5 ay önce canlı yayında Suriye ordusunun Lübnan sınırını bombaladığına ilişkin haberi yalanlayınca kanaldan ayrılması istenmiş.

Yapımcı Ahmet Musa ise, El Cezire'de çalışmanın her muhabirin hayali olduğunu ama bu hayal depresyona dönüştüğünde bırakmak gerektiğini söyledi.

Musa, "Suriye ve Libya ile ilgili gerçekmiş gibi verilenler kanaldakilerin kendi fikirleri. gerçekler montaj yoluyla gizleniyor" dedi.

CANLI YAYINDA ÇOCUKTAN YARALI TAKLİDİ İSTENDİ

Çarpıtma haberlere örnek olarak kanalın muhabiri Ebu Salih'in Humus'ta küçük bir çocuktan ağır yaralanmış gibi yapmasını istemesi ve muhaliflerin öldürdüğü sivillerle ilgili görüntülerin askerler tarafından yapılan katliam gibi sunulması gösteriliyor.

El Cezire'den istifa eden muhabirlerden biri de, "Gerçekleri bu kadar uzun süre gizlediğimiz için üzgünüm" dedi.

*    *     *

Suriye'deki kriz aslında bir yanıyla da esaslı bir medya krizine dönüşüyor. CNN'nin Suriye temalı bir çok yalan haber yaptığı ortaya çıkarken esas bomba El Cezire'de patladı. Sayısız istifaya neden kriz Suriye üzerinden yürüyen dezangormasyon ve manüplasyon çalışmalarını da deşifre etti...

Peki El Cezire'den CNN'e küresel markalar Suriye için yalan haberler yaparken Türkiye'de durum ne? Suriye konulu haberlerinde CNN ve El Cezire'yle aynı dalga boyunda buluşan muhafazakar medya bu skandalların neresinde duruyor?

İlginçtir ama El Cezire ya da CNN'nin elinde patlayan Suriye politikası Türk medyasının da prestijini ve güvenilirliğini yerle bir ediyor. Çünkü aynı haberler Türk medyasında manşetlerde yer buluyor hatta hükümetin politikalarına meşruiyet üretmeyi hedefliyor. Özellikle Zaman gazetesinin İran ve Suriye haberlerinde açık bir siyasi angajmanın etkileri görülüyor. Bu nedenle uluslararası medya kurumlarının Suriye'de ardı ardına çuvallaması en çok Zaman'ı vuruyor. El Cezire'nin ya da başkasının Zaman'ı bağlamaz denebilir belki ama aynı haberler ve aynı tonlamayla aynı pozisyondaysınız bal gibi bağlar. El Cezire kadar sorgulanma konusu olursunuz.

Zaman gazetesi Suriye ve İran temalı haberlerinde uluslararası partnerlerinin yaşadığı çöküşü takiben hem güven hem prestij kaybetmeye devam ediyor...

gazeteciler.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum