ASİM Başkanı Eraslan: "Ayasofya derhal ibadete açılmalıdır"

ASİM Başkanı Eraslan: "Ayasofya derhal ibadete açılmalıdır"

Adana'da faaliyet gösteren 50'den fazla STK'nın üst çatı kuruluşu olan Adana Sivil İnisiyatif Meclisi (ASİM) Başkanı Mahmut Eraslan, Ayasofya'nın bir an önce camiye dönüştürülüp toplu ibadeteaçılması gerektiğini belirtti.

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethiyle birlikte Ayasofya, fethin sembolü olarak camiye dönüştürülürken, cumhuriyet tarihinin ilk yıllarında Batı seviciler tarafından müzeye çevrilmiş ve günümüze kadar müze statüsünde fonksiyonunu sürdüre gelmiştir.

İbadete açılması ile ilgili gündemdeki yerini koruyan Ayasofya Camii hakkında toplumun hemen hemen her kesiminden destek gelirken, ASİM de caminin ibadete açılması gerektiğini ifade etti.

ASİM Başkanı Mahmut Eraslan yaptığı açıklamasında, Ayasofya'nın tüm siyasi tartışmaların üzerinde olduğunu ifade ederken, "Çok uzun zamandan beri Müslümanlar bu kararın iptal edilmesini ve Ayasofya'nın yeniden camiye dönüştürülerek toplu ibadete açılmasını talep etmektedir. Bunu uygun görmeyenler ise Ayasofya'nın bir müze olarak ülkemize çok fazla miktarda para kazandırdığını ve turist çektiğini ifade ederek müze olarak kalmasını savunuyorlar. Bununla birlikte uluslararası ilişkilerimizin de bozulabileceğinden dem vuruyorlar." şeklinde konuştu.

Fethin sembolü iken bir gecede müzeye çevrilen Ayasofya'nın ibadete açılmasının kendi iç meselemiz olduğunu da ifade eden Eraslan, "Türkiye egemen bir güçtür. Siyasilerin deyimiyle, kendi göbek bağını kendisi kesebilecek durumdadır. Emperyalist devletlerin her istediğini yaptığınız müddetçe sorun yok ancak onlarla ters düştüğünüzde daha önce yaptıklarınızı görmezden gelerek ülkemizi zor durumda bırakmak için tek millet olarak harekete geçiyorlar. Bu bizi ilgilendiren bir meseledir ve diğer ulusları ilgilendiren bir yanının bulunmadığını ifade etmek istiyoruz." dedi.

"Ayasofya hemen açılmalıdır"

Eraslan açıklamasının devamında ise şu ifadeleri kullandı:

"Ülkemizde Ayasofya'nın ibadete açılması 86 yıldır her fırsatta tartışılan bir konu olagelmiştir. Siyasi partiler bugüne kadar kendi hitap ettiği kesimin ağzına bir parmak bal çalmak suretiyle konuyla ilgili açıklamalar yapmış, bazı adımlar artmıştır. Ancak artık söz tükenmiştir. Bundan sonra yapılacak tek şey Fatih'in emanetine sahip çıkmaktır. Ayasofya siyasi çıkar ve düşüncelerin çok üzerindedir. Bu yüzden bir ay, bir hafta, bir gün sonra değil, hemen şimdi açılmalıdır."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.