Astana’da yeni Suriye zirvesi 14-15 Eylül'de gerçekleşecek

Astana’da yeni Suriye zirvesi 14-15 Eylül'de gerçekleşecek

Suriye’de yaşanan iç savaşı sonlandırmak için Türkiye, İran ve Rusya öncülüğündeki barış görüşmelerinin 6'ıncısı 14-15 Eylül’de Kazakistan’ın başkenti Astana'da gerçekleşecek.

Suriye'de 6 yıldır devam eden iç savaşı sonlandırmak ve ülkede barışı tesis etmek için 2015'ten buyana aralıklarla Astana'da sürdürülen görüşmelerin 6'ıncısı 14-15 Eylül tarihlerinde düzenlenecek.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Türkiye, İran ve Rusya; Suriye'deki "çatışmasızlık bölgelerindeki kontrol güçlerinin" faaliyetlerini değerlendirecek. Bununla beraber İdlib, Humus ve Doğu Guta'da tesis edilecek çatışmasızlık bölgeleri ve "mahkûmların/esirlerin" takası masaya yatırılacak.

Suriye ile Irak'ta IŞİD'e yönelik operasyonlarla ilgili konuşan Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura "ülkede yaşanan savaşın sonunun başlangıcında" olunduğunu ifade etti.

BBC radyosunun sorularını yanıtlayan de Mistura; "Rakka ve Deyr Ez Zor'un IŞİD'in elinden alınmasının ardından bir kader anının yaşanacağının" altını çizdi. De Mistura, "Eğer uluslararası toplum hem muhalefete hem de hükümete yardım edip, hükümeti gerçek bir müzakereye itebilirse o takdirde bir sene içerisinde güvenilir bir seçim ihtimali ortaya çıkar.” dedi.

Deyr Ez Zor'un, Rusya destekli rejim güçleri tarafından ekim ayı başlarında IŞİD'in elinden alınmasını beklediğini söyleyen De Mistura, ABD ve onun desteklediği gruplarına Rakka'yı aynı ayın sonlarında ele geçireceğini öngördüğünü belirtti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.