“Aşure bereket, paylaşma ve birliğin simgesidir”

“Aşure bereket, paylaşma ve birliğin simgesidir”

Elazığ İl Müftüsü Yusuf Sarıkaya, Hicri ayların başlangıcı olan Muharrem ayının Müslümanlar için dinî, tarihi ve kültürel açıdan birçok mesaj barındıran önemli bir zaman dilimi olduğuna dikkat çekti.

Sarıkaya “İslam tarihi açısından bir milat kabul edilen ve insanlık açısından büyük manalar ihtiva eden hicret, muharrem ayında gerçekleşmiştir. İslam tarihinden günümüze mesajlar taşıyan Aşure günü ise, 10 Muharrem'de idrak edilmektedir. Müslümanlar için önemli ortak noktalar ve duygular ifade eden muharrem ayının başlamasıyla, yeni bir hicri yıla girmenin sevinci ile beraber Kerbela olayının da hüznünü bir arada yaşıyoruz” dedi.

“Ramazandan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan muharremde tutulan oruçtur”

Peygamber Efendimizin Hadis-i Şerifini hatırlatan Sarıkaya “İslam inancına göre peygamberlerin hayatına dair birçok önemli hadisenin yaşandığı, bereket, paylaşma ve birliğin simgesi aşure tatlısının yapıldığı muharrem ayının onuncu gününe denk gelen “Aşure Günü” bugün idrak ediliyor. Bugün oruç tutmak sünnettir. Resulullah Efendimiz bir hadisinde şöyle buyurmuştur, “Ramazandan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan muharremde tutulan oruçtur.” Tarihte birçok olaya sahne olmuş Aşure günü aynı zamanda birlik ve beraberliğimizin, paylaşma ve dayanışmamızın simgesidir. Aşure ’de farklı tatlar bir araya gelerek yeni bir lezzet oluşturduğu gibi, İslam dünyası da mezhebi, meşrebi, tarikatı, ırkı, rengi ile birbirinden farklı milletlerden oluşur. Bu sayede kültürümüzde oluşan birlikte yaşama ahlakı, bizlere sevinci, kederi, nimeti, külfeti, muhabbet ve meşakkati paylaşmayı öğretir” ifadelerini kullandı.

“Hz. Hüseyin’in asaletini ve güzel ahlakını kendimize şiar edinelim”

Tarihte yaşanan hadiselerden ders alınmasının önemine işaret eden Sarıkaya açıklamasının sonunda birlik ve beraberlik çağrısı yaparak şu ifadelere yer verdi. “Yeni Kerbelalar yaşamamak için, bizi biz yapan mukaddes değerlerimiz etrafında kenetlenip kalplerimizi birleştirelim. Gönüllerimizde birbirimize yer açalım, ortak acılarımıza ve çözüm bekleyen sorunlarımıza feraset ve basiretle yaklaşalım. Hz. Hüseyin’in asaletini ve güzel ahlakını kendimize şiar edinelim. Hz. Hüseyin Efendimiz başta olmak üzere Kerbela'dan bugüne kadar, hakikat, hürriyet, izzet ve mukaddesat uğruna canlarını feda eden bütün şehitlerimizi, rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyorum” dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.