Avrupa Libya'nın paralarını vermiyor

Avrupa Libya'nın paralarını vermiyor

Kaddafi rejiminin yıkılması sonrası, Libya'nın Avrupa'da bulunan servetinin iadesini oyalıyor. Fransa şimdilik 9 milyar dolardan 2 milyar dolar göndereceklerini açıkladı.

Fransız yetkililer, Kaddafi'nin devrilmesi sırasında dondurulan yaklaşık 9 milyar doların 2 milyar dolarını çözerek Libya'ya gönderileceğini açıkladı.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Trablusgarp'a ziyareti esnasında yaptığı açıklamada Libya'nın egemenliğinin yeniden inşası için bu parayı ülkeye göndermeye hazır olduklarını ifade etti.

Fransa'nın uzun vadede Libya ile iktisadi ilişkilerini güçlendirmek istediğini ve Libya'nın yeniden inşasına katkı sunmak istediğini dile getiren Fabius, "Libya'nın önündeki engelleri aşması için her türlü desteğe hazırız" dedi.

OPEC üyesi olan Libya'yla üst düzey bir görüşmenin yapıldığını söyleyen Fabius, ayrıca bu ülkeye daha önce 2 milyar dolarlık bir çıkışın gerçekleştirildiğini ifade etti.

9 MİLYARDAN BAHSETMEDİ

Fransa Dışişleri Bakanı Fabius, yaklaşık 2 milyar doların gönderileceğini açıklamasına rağmen Fransız bankalarında bulunan toplam 9 milyar dolarlık mal varlığının geri kalan kısmının neden hemen iade edilmediğini söylememesi dikkat çekti.

Libya'nın yeni yöneticileri sıklıkla ülkelerine ait olan mal varlıklarının Avrupalı yöneticiler tarafından teslim edilmesini istiyor.

53 MİLYAR DOLAR

Geçtiğimiz yılın ortalarında Libya Yatırım Birimi'ne ait bir belgenin sızdırılmasıyla, Libya devletine ait 53 milyar dolar değerinde malvarlığının yeri tespit edilmişti.

Bu belgeye göre, bu para İngiliz, Amerikan, Fransız ve Japon bankalarında bulunuyor. Belge Global Witness (Küresel Tanık) adlı yolsuzlukla mücadele veren bağımsız kuruma sızdırılmıştı.

Global Witness, söz konusu kaynakların hala bankaların elinde olduğunun teyit edilmesini talep etmiş ve bu kaynakların Libya halkına ait olduğunu vurgulamıştı.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.