Avrupa liderlerinden Mısır çağrısı

Avrupa liderlerinden Mısır çağrısı

Avrupa`nın önde gelen ülkelerinin liderleri, tatildeki AB`yi Mısır konusunda harekete geçmeye çağırdı.

Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya liderleri, AB`nin Mısır`daki şiddeti net bir şekilde kınamasını istedi. Almanya Başbakanı Angela Merkal ise, Brüksel`den Mısır`la ilişkileri gözden geçirmesini talep etti.


Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel`le Mısır meselesini telefonda görüştü. İki liderin, AB dışişleri bakanlarının Mısır`la işbirliğini gözden geçirmek üzere gelecek hafta toplanmasını istediği belirtildi. Liderler, Mısır`da şiddet olaylarının derhal sona erdirilmesi ve diyalog sürecinin başlatılması çağrısında bulundu.

Hollande ayrıca İtalya Başbakanı Enrico Letta ile de görüştü. İki lider, Mısır`da diyaloğun başlatılması ve seçimlere gidilmesini istedi, AB dışişleri bakanların ortak bir tepki için müzakerelerde bulunması konusunda mutabık kaldı.

İngiltere Başbakanı David Cameron ise AB Komisyonu Başbakı Jose Manuel Barroso`yı aradı. İki lideri, AB`nin Mısır`da şiddetin sona ermesine dair güçlü mesaj vermesi gerektiğini belirtti.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Mısır`daki trajedide en büyük sorumluluğun geçici yönetimde olduğunu, ülkedeki siyasi liderlerin de bunda payı olduğunu belirtti.

Mısır`da darbe karşıtı göstericilere yapılan kanlı müdahale sebebiyle Fransa ve Almanya liderlerinin yaptığı çağrının ardından Ashton, AB üyelerini toplantıya çağırdı. Gelecek hafta yapılacak toplantıda Mısır`la ilgili alınacak önlemlerin koordine edileceği belirtildi. Fransa ve Almanya, Mısır`daki olayların ardından bu ülkeyle işbirliğinin gözden geçirilmesini istiyor.

Öte yandan BM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Navi Pillay, Mısır`da tüm taraflara felaketin kıyısından dönme çağrısı yaptı. Pillay, hükümetin kullandığı orantısız güç konusunda bağımsız ve tarafsız bir soruşturma yapılmasını talep etti.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.