Ayakkabı fiyatlarındaki artış halkı tamircilere yönlendirdi

Son zamanlarda ayakkabı fiyatlarında yaşanan fiyat artışı ile beraber halkın alım gücünün düşmesi ayakkabı tamircilerinde yoğunluğa neden oldu.

Batman'da halk, yüksek ayakkabı fiyatları nedeniyle yeni ayakkabı alamadığından eski ayakkabılarını tamir etmeye başlaması sonucu tamircilere ilgi arttı.

600 ile 700 lirayı bulan ayakkabı fiyatları vatandaşın alım gücünü zorlarken, bu durum ayakkabı tamirine olan ilgiyi artırdı.

Daha önce günde 15-20 çift tamir ederken yükselen ayakkabı fiyatlarından dolayı şu anda günde 100 çift ayakkabı tamir ettiklerini belirten ayakkabı tamir ustaları, yoğunluk nedeniyle tamir için artık gün verdiklerini ifade etti.


"Eskiden günde 20-25 çift tamir ederken şu anda 100 çifte kadar ayakkabı tamiri geliyor"

Şu anda ayakkabı tamirine ilginin yoğun olduğunu ifade eden ayakkabı tamir ustası Selahattin Seven, "20 yıldır bu işin içindeyim şu anda tamire yönelme bayağı artmış durumda. Bu neyden kaynaklanıyor diye sorarsanız; insanların alım gücünün düşmesinden kaynaklanıyor. Bir ayakkabının fiyatı 100-150 liradan 600-700 liraya çıkmış durumda. Bu da insanların tamire yönelmesine neden oluyor. Tamire gelen ayakkabıların taban değişimini, dikiş, file değişimi, çanta gibi birçok tamiri bize geliyor. Eskiden günde 20-25 çift tamir ederken şu anda 100 çifte kadar ayakkabı tamiri bize geliyor." diye konuştu.

"Eski ayakkabıları 30-40 liraya tamir ediyorum"

Günlük 100 çift ayakkabının tamire getirildiğini belirten Seven, bunun sebebinin halkın alım gücünün düşmesinden kaynaklandığını söyledi.

Seven, "Bir vatandaş 500-600 liraya ayakkabı alacağına eski ayakkabısını buraya getirip 30-40 liraya tamir edip tekrar kullanıyor. Yapılan tamirle ayakkabılar sağlam oluyor. İnsanların alım gücü çok düştüğünden dolayı tamire yönelmişler. Şu an elimizde 100 çift ayakkabıya yakın tamir edilecek ayakkabı var. Son günlerde yoğunluk olduğu için tamire gelenlere gün veriyoruz. Her gün dönüşümlü olarak 100 çift ayakkabı tamiri yapıyorum. Bu durum işimizi olumlu yönde etkiledi ama olumsuz yönleri de var. Ayakkabı tamirinde kullandığımız malzemelerimizin fiyatı arttığı için maliyetlerimiz de arttı. Eskiden ayakkabı yapıştırıcısını 100 liraya alırken şu anda 400 liraya çıkmış." dedi.

"Vatandaş hayat pahalılığından dolayı tamire yönelmiş durumda"

Son zamanlarda yaşanan hayat pahalılığından dolayı tamire rağbetin artığını söyleyen bir diğer ayakkabı tamir ustası Mehmet Önen ise şunları söyledi:

"Şu anda günde 30-40 çift ayakkabı tamir için getiriliyor. Eskiden fazla işimizin yoktu yazın da pek yoktu ama kış aylarında işlerimiz daha iyidir. Yeni ayakkabı fiyatları pahalı olduğu için millet yeni ayakkabı alamadığından eskilerini tamire getiriyorlar. Eski ayakkabıları 20-30 liraya tamir ediyoruz. Ayakkabıların dikişlerini yapıyor, tabanını değiştiriyor ve astarını takıyorum. Vatandaş hayat pahalılığından dolayı tamire yönelmiş durumda. Tabi yaşanan hayat pahalılığından biz de memnun değiliz çünkü bizler de artık kiralarımızı veremez duruma geldik. Zar zor evimizi geçindirmeye çalışıyoruz." (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler