Az enerjiyle daha yüksek katma değer oluşturmak zorundayız

Az enerjiyle daha yüksek katma değer oluşturmak zorundayız

Enerji Verimliliği Derneği İstişare Toplantısı’nda konuşan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dömez, "Daha az enerji, daha az maliyetle daha yüksek katma değer oluşturmak zorundayız." dedi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dömez, Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) tarafından Beşiktaş’ta düzenlenen istişare toplantısına katıldı.

İstişare toplantısının açılışında konuşan Bakan Dönmez, enerji verimliliğine dikkat çekti.

Enerji verimliliğinin yaygınlaşması ve sürdürülebilir olması için STK’ların örgütlenmesinin toplumsal etkisinin daha fazla olacağını ifade eden Bakan Dönmez, şimdiye kadar destek verenlerin desteklerini sürdüreceklerine inancının tam olduğunu söyledi.

Bakan Dönmez, "40 yıl önce dünyanın en büyük ülkesi hangisidir denilseyedi kuşkusuz cevap en çok üreten ve tüketen toplumlar olurdu. Fakat bugün çok farklı bir noktadayız. Düz çizgide ilerleyen geleneksel düşünce tarzları ve eylemleri artık hiçbir şey ifade etmiyor. İnsanların tercihleri ve beklentileri değişti, seçenekler arttı. Yeni talep alanları ve yeni kaygılar ortaya çıktı. ‘Kullan at’ kültürünü empoze eden ekonomi yerine kaynak verimliliğinin öncelendiği döngüsel ekonomiye, hatta paylaşım ekonomisine bıraktı. Aynı şey enerji dünyası için de geçerli. Enerji artık üretimden dağıtıma kadar ilerleyen klasik anlayışın çok önüne geçti. Yenilenebilir enerji politikaları, enerji verimliliği, iklim değişikliği, çevreci teknolojiden dijitalleşmeye, batarya depolama sistemleri, elektrikli araçlar gibi pek çok öncü değişim bizleri de zihinsel anlamda bir dönüşüme zorluyor. Artık daha güçlünün değil daha akıllı olanın, gücünü daha etkili ve verimli kullananın ayakta kalabildiği bir dünya düzenindeyiz." diye konuştu.

Dünyanın en küçük ülkelerinin bile geliştirdikleri teknolojilerle dünyanın gidişatına yön verdiği böylesi bir sistemde daha az enerjiyle daha fazla katma değer üretemeyen toplumların kısır döngüye girmeye mahkûm olduğunu hatırlatan Dönmez, "Bugün endüstri 4.0, büyük veri, data analizi, yapay zekâ diyoruz. Robotik fikirlerden, siber güvenlikten nesnelerin internetinden bahsediyoruz ama tüm bunlar pratiklerimize yansımadığı, merkezine verimliliği almadığı sürece bizi de kısır döngünün içerisine atacaktır." şeklinde konuştu.

"Enerji verimliliğini toplumsal kültürümüzün bir parçası haline getirmeliyiz"

Enerji tüketimi ile ilgili bazı rakamları paylaşan Bakan Dönmez, şunları kaydetti.

Yeşil enerji ve enerji maliyetlerinin düştüğü bir ortamda ülkemizi enerji çöplüğü haline getiremeyiz. Daha az enerji, daha az maliyetle daha yüksek katma değer oluşturmak zorundayız. 2018 yılında ülkemizde yaşayan vatandaşlarımızın kişi başı enerji tüketimi 3 bin 698 KW saat oldu. 2023’te 4 bin 324 KW saate ulaşacak. Almanya ve Japonya’nın kişi başı enerji tüketimi 7 bin KW saatin üzerinde. Elektrik gibi kaliteli enerji kaynaklarının oranını arttırırken toplam enerji tüketimimizde de daha verimli bir düzleme girmeliyiz. Bunun için enerji verimliliğini toplumsal kültürümüzün bir parçası haline getirmeliyiz. Toplumumuzda verimlilik ve tasarruf birbirine çok karıştırılır. Günlük hayatımızdaki alışkanlıklardan bahsetmiyorum. Sanayiden haneye, tarımdan ulaştırmaya kadar hayatımızın her alanına sirayet eden farkındalık ve bilinç düzeyimizin yüksek olduğu davranış kalıplarımzı oluşturan, tüketim kültürümüzün ayrılmaz parçası haline gelen, sonraki nesillere de sürekli bir yapıdan bahsediyorum.

"Enerji verimliliğinde gelinen nokta memnuniyet vericidir"

Here sene elektrik ve doğalgaz sektöründeki vatandaş memnuniyetini ölçmek için anket yaptırdıklarını ve bu senen ilk defa "enerji verimliliği" uygulamalarının yaygınlığı ile ilgili soru sorduklarını belirten Bakan Dönmez, iki hafta önce doğalgaz ile ilgili yatıkları ankette evlerinde enerji verimliliği yapanların oranının yüzde 40 olduğunu ve bunun istenilen düzeyde olmasa da memnuniyet verici olduğunu söyledi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.