"Bağımlılığın temel sebebi sevgisizliktir"

"Bağımlılığın temel sebebi sevgisizliktir"

Adıyaman Rehberlik Araştırma Merkezi, Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Bölüm Başkanı Fuat Turan, gençleri madde kullanımına iten temel sebeplerin başında, ailelerin çocuklarına karşı yeterli sevgiyi göstermemesi olduğunu belirtti.

Günümüzde gittikçe artan madde kullanımına karşı çok ciddi tedbirlerin alınması gerektiğini dile getiren Adıyaman Rehberlik Araştırma Merkezi, Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Bölüm Başkanı Fuat Turan, bağımlılığın temel sebebi olarak ailelerin çocuklarına karşı yeteri kadar sevgi göstermemesi olduğunu söyledi.

Çağımızın en büyük sıkıntılarından birinin de gençlerin madde bağımlılığı konusundaki zaafının olduğuna dikkat çeken Turan, günümüzde bunun daha da belirgin hale geldiğini ifade etti.

Turan, "Peki, ne oluyor da gençlerimiz kendini maddeye veriyor? Ben bunun altında yatan temel sebebi, sevgisizlik olarak görüyorum. Maalesef anne babalarımız, akrabalarımız, komşumuz, rolünü güzel oynamadığı için bu masum gençler kendilerini madde kullanımında buluyorlar. Kendilerini maddeye veriyorlar. Bunun böyle olmaması lazım." dedi.

Madde kullanımı konusunda sadece çocukların suçlanmasının doğru olmadığını dile getiren Turan, şunları söyledi: "Madde kullanımı konusunda her zaman gençleri suçluyoruz. Ya da 'arkadaşı buna sebep oldu' diyoruz.  Durum asla böyle değildir. Bir anne baba, çocuğuna sevgi ve ilgiyi gösterdiği zaman, takibi yaptığı zaman, çocuk katiyen madde kullanmayacaktır."

"Bağımlılık, öyle tehlikeli ki bir nesli yok edebiliyor"

Madde kullanımının çocukların sağlıklıları açısından tehlikeli boyutlara ulaştığının altını çizen Turan, en büyük terörün madde bağımlılığı ve zararlı hale getirilen teknoloji olduğunu belirtti.

Turan, "Madde öyle zararlı ki çocukların akciğer ve karaciğerini bitiriyor. Öyle tehlikeli ki bir nesli yok edebiliyor. Bu konu çok işlenmeli, çok gündem edilmelidir. Ülkenin en büyük terörü, trafik terörü olduğu söyleniyor. Bence en büyük terör; maddedir, bağımlılıktır ve zararlı hale getirilen teknolojilerdir. Çocuklar, sevgiyi yakınlarından alamadıklarından ötürü, bunu sigara ve maalesef zaafı olan da madde kullanımında arıyor." diye konuştu.

"Madde bağımlılığına karşı her zaman teyakkuzda olmalıyız"

"Yaşadığımız memlekette maalesef gençlerimizi, bali, tiner ve bonzai kullanırken görüyoruz." diyen Turan, ailelere önemli tavsiyelerde bulunarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Madde bağımlılığına karşı her zaman teyakkuzda olmalıyız. Hatta bana göre okul derslerinden biri de madde kullanımı ile ilgili dersler olmalıdır. Bunu öyle işlemeliyiz ki çocuklar bundan fersah fersah uzaklaşmalı, asla buna meyletmemelidir. Çocuklar, madde kullanırken bunu ifşa etmiyorlar. Eve gelip anne 'ben bugün esrar kullandım, ben bugün hap aldım.' demiyorlar. Bunu söylediklerinde evde bir kaos çıkacak. Buna mahal vermiyorlar. Anne baba, bu noktada çok uyanık olmalıdır. Nasıl ki bir çoban sürüsünden sorumlu ise bir ebeveyn de kendi çocuğundan sorumludur. Madde kullanan bir çocukta anormallikler baş gösterir. Ya halsiz ve uyuşuktur ya da çok eğlenceli ve sarhoş bir tutum sergiler. Bu noktada anne baba, çocuğun davranışlarını okursa bunu yakalayabilir. Sıkı takiple bunun üstesinden gelebilir. Unutmayalım ki Yeşilay'ın Türkiye'de bağımlılıkla mücadele, çok güncel olan bir konudur. Okullarda, bağımlılıkla mücadele ekipleri ve uzmanlar var. Bunlarla sıkı temas kurarsak, çocuk başlangıç aşamasında ya da bir iki deneme yapmışsa da bunun üstesinden gelebileceğini düşünüyoruz." (Cemil Özdaş-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.