Bağlar Belediyesi tescilli Karacadağ pirinci ve örgülü peyniri üretecek

Bağlar Belediyesi tescilli Karacadağ pirinci ve örgülü peyniri üretecek

​Bağlar Belediyesi, Karacadağ’dan çıkan bazalt taşından ürettiği kaliteli ve uzun ömürlü sıcak asfaltın ardından bu kez de Karacadağ’a ait olan iki önemli tarım ürünü projesini uygulamaya koyacak.

Arazilerden çıkarılan taşlar asfalta dönüştürülürken, temizlenen arazilerde üretimi yapılacak olan bölgeye ait pirinç ve süt ürünleri, tarım ekonomisine katkı sağlanacak. Bin dönümlük arazide, tescilli Karacadağ pirinci ve peyniri üretimi yapacak olan Bağlar Belediyesi, hazırladığı kalkınma projesi ile 300 kadının istihdamını sağlıyor.

"Tüketen değil üreten belediye" düşüncesiyle hareket ettiklerini belirten Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, pirinç ve süt ürünleri projeleriyle hem belediyeye gelir kaynağı kazandırmayı hem de istihdama doğrudan katkıda bulunmak istediklerini belirterek kent ve ülke ekonomisine destekte bulunmayı amaçladıklarını söyledi.

Hazırlanan üretim projelerine ilişkin açıklamalarda bulunan Beyoğlu, "Bugün Karacadağ bölgesindeyiz ve bu bölgenin taşı toprağı altındır diyebiliriz. Bizler Bağlar Belediyesi olarak burada dev bir taş kırma, eleme ve plent şantiyesini kurduk. Bu şantiyemizde yılda 600 bin ton asfalt üretiyoruz. Bağlar ilçemize kullandığımız bu asfalt, Türkiye'nin en kaliteli asfaltıdır. Aynı zamanda taşlarını topladığımız bu alandaki toprağı da tarıma kazandırıyoruz. Tabi ki Diyarbakır'ın tescilli meşhur Karacadağ pirincini buralarda yetiştiriyoruz." dedi.

"Buradaki ailelere Belediyemiz ve İŞKUR olarak ekonomik destek sağlıyoruz"

Köylülerin destekleriyle bin dönümlük alan üzerinde pirinç yetiştiriciliğine başlayacaklarını aktaran Beyoğlu, "Bu pirincimizi daha hijyenik koşullarda hazırlayarak halkımıza arz edeceğiz. Nitekim kırsal alandaki kadınlarımızı da unutmayarak onları istihdam edip belediyemiz ve İŞKUR aracılığıyla ekonomik destek sağlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Beyoğlu, "Projemiz kapsamında Karacadağ'ımızın meşhur örüklü peyniri de var. Bu peynirimizi nezih ve temiz bir şekilde tanıtımını yaparak sofralara taşımayı hedefliyoruz. Belirtilen bu projeler kapsamında 300 kadınımız faydalanarak istihdam edilecek. Bu şekilde kendi ailelerine ekonomik açıdan katkı sunmuş olacaklar." şeklinde konuştu.

Daha önceki yıllarda da pirinç yetiştiriciliğini yaptıklarını belirten Karahan Mahalle Muhtarı Ahmet Çabuk, bu yıl oluşan sıkıntılardan ötürü köylülerin ekin ekemez duruma geldiklerini ifade etti.

Çabuk, "Bağlar Belediyesinin desteği ile bin dönüm alan üzerinde pirinç ekimi gerçekleştirdik.  Burada istihdam edilen kadınlar yevmiye usulü ile çalışıyorlar. Şayet belediye tarafından sunulan destekler olmasaydı ekonomik kriz nedeniyle bu pirinci ekemezdik." diye belirtti.

"Yıllık 380-450 ton civarı pirinç elde ediyoruz"

Yıllık pirinç üretimi miktarına değinen Çabuk, "Tabi ki her şey Allah'ın takdirine bağlıdır. Fakat bazı yıllar bin dönümden 380 ile 450 ton aralığında pirinç elde ediyoruz. Bu alanda su sıkıntısı çekmiyoruz. Hiçbir zaman suya yönelik sıkıntımız oluşmamıştır. Bu çalışmamız neticesinde 5 ay sonra yani ekim ayında biçer makinaları desteğiyle biçim işlemi başlıyor." dedi.

Pirinç yetiştiriciliği kapsamında istihdam edilen tarım işçilerinden Tuba Çabuk, yaptıkları çalışmalar hakkında şunları söyledi:

Bağlar Belediyesinin bize sunduğu imkanlar doğrultusunda Karacadağ bölgesinin ünlü pirincini yetiştiriyoruz. Burada çalışarak hem ailemize ekonomik katkı sunarken aynı zamanda temiz ve kaliteli bir pirincin halka ulaşmasında emek sarf ediyoruz.

"Pirinç yetiştiriciliği zahmetli ve meşakkatlidir"

Derya Çabuk ise, Pirincin daha verimli olabilmesi amacıyla, yetişmesinde engel teşkil eden yabani otları kaldırdıklarını söyledi.

Pirinç yetiştiriciliğinin zorluğuna dikkat çeken Cevahir Zincirli, "Pirinç yetiştiriciliği zahmetli ve meşakkatlidir. Bu oruç ayında burada çalışıyoruz ve pirinci toplayana kadar mecalimiz kalmıyor.

Karacadağ bölgesinin meşhur örgülü peynirinin yapılış aşamaları hakkında bilgi veren Hatun Çubuk ise, "Sütümüzü sağıyor ve evimizdeki mayalarla karıştırıp dinlendiriyoruz. Meydana gelen peynirimizi eriterek sini dediğimiz geniş tepsilere koyuyoruz. Burada tuzlayarak dinlemeye bıraktığımız bu peynirleri tulumlara koyup Türkiye'nin dört bir yanında tanıtımını yaparak gönderiyoruz. Bu projeyi başlatmamızda bizlere yardımcı olan Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu'na teşekkür ediyorum." dedi.


Diyarbakır Bağlar Belediyesi tescilli Karacadağ pirinci ve örgülü peyniri üretecek

Diyarbakır Bağlar Belediyesi tescilli Karacadağ pirinci ve örgülü peyniri üretecek

Diyarbakır Bağlar Belediyesi tescilli Karacadağ pirinci ve örgülü peyniri üretecek

Diyarbakır Bağlar Belediyesi tescilli Karacadağ pirinci ve örgülü peyniri üretecek

Diyarbakır Bağlar Belediyesi tescilli Karacadağ pirinci ve örgülü peyniri üretecek

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler