Bahr: Mahmud Abbas'ın aldığı tüm kararlar Anayasa'ya aykırı

Bahr: Mahmud Abbas'ın aldığı tüm kararlar Anayasa'ya aykırı

Filistin Meclis Başkanı Birinci Yardımcısı Ahmed Bahr, Anayasa Mahkemesi'nin 24 Haziran 2019 tarihinde almış olduğu Mahmud Abbas'ın görev süresinin dolduğuna hükmeden kararının uygulanması gerektiğini söyledi.

2003 Yılı Filistin Anayasası'nın 36. Maddesi gereğince yapılan değişikliklere göre 8 Ocak 2009 tarihinde Mahmud Abbas'ın görev süresinin dolduğuna hükmedilmişti.

Bahr, Mahmud Abbas'ın o tarihten bu yana yasalara aykırı bir şekilde aldığı tüm kararların, yaptığı faaliyetlerin, uygulamaların, atamaların ve düzenlediği programların geçersiz olduğunu, çünkü en başta Anayasa'ya ve Anayasa Mahkemesi'nin kararına aykırı olduğunu, dolayısıyla hiç yapılmamış gibi sayılması gerektiğini vurguladı. 

Bahr, Anayasa Mahkemesi'nin, Anayasa'nın 47. maddesi gereği yeni meclis seçilinceye ve üyeleri anayasal yeminlerini yapıncaya kadar seçilmiş meclisin meşruiyetini sürdürdüğüne, dolayısıyla yasama, teftiş, bütçe kararları verme yetkisinin olduğuna dair kararına da kesin bağlı kalınması gerektiğini vurguladı. 

Meclis Başkan Birinci Yardımcısı Bahr, Arap ülkelerinin, İslam ülkelerinin ve diğer dünya ülkelerinin parlamentolarından, parlamentolar birliklerinden, Arap Birliği teşkilatından, İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan, resmi ve hukuki kurumlardan görev süresi dolmuş olan başkanla herhangi bir resmi ilişkiye girmemelerini ve onun hakkında yasaların gerektirdiği uygulamaya başvurmalarını istedi. 

Bahr, Filistin Parlamentosu'nun adaletin icra edilmesi, demokrasi ve insan hakları kurallarının uygulanması için konuyla ilgili bütün yerel, bölgesel ve uluslararası organlara yazı göndereceğine dikkat çekti. 

Filistin halkına da yasama meclisi hakkında halkın iradesine saygı gösterilmesi ve yasaların gereğinin yerine getirilmesi çağrısında bulundu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.