Bakan Akar'dan Kabil Havalimanı'nın Türkiye tarafından işletilmek istenmesine ilişkin açıklama

Bakan Akar'dan Kabil Havalimanı'nın Türkiye tarafından işletilmek istenmesine ilişkin açıklama

​Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kabil’deki havalimanının işletilmesi yönündeki asıl maksatlarının, Afganistan’ın izole bir devlet hâline dönüşmesine engel olmak olduğunu söyledi.

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Pakistan'da bulunan Milli Savunma Bakanı Akar, Türkiye'nin İslamabad Büyükelçiliğinde açıklamalarda bulundu.

Bakan Akar, Pakistan ziyaretinde Cumhurbaşkanı Arif Alvi, Başbakan İmran Khan, Savunma Bakanı Pervez Khattak ve Savunma Üretim Bakanı Zobaida Jalal ile Orgeneral Qamar Javed Bajwa ile görüştüğünü hatırlattı.

Yapılan görüşmelerde Türkiye ve Pakistan arasındaki ikili ilişkiler başta olmak üzere birçok konuyu ele aldıklarını ve bu konularda karşılıklı mutabık kaldıklarını belirten Akar, "Hem savunma sanayi hem askerî eğitim, iş birliği konularında önümüzdeki günlerde çalışmalarımızı daha da geliştirme yönünde mutabık kaldık. İş birliğinin sürdürülmesi konusunda da anlayış birliği içinde olduğumuzu büyük bir memnuniyetle müşahede ettik." dedi.

Keşmir meselesine değinen Akar, bu konuda başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere her seviyede ve her vesileyle desteğin dile getirildiğini vurguladı.

"Herhangi bir şekilde Mehmetçiği tehlikeye atmak gibi durumumuz söz konusu olamaz"

Kabil'deki havalimanının Türkiye tarafından işletilme istenmesine yönelik değerlendirmelerde bulunan Akar, şunları kaydetti:

Türkiye olarak Afgan kardeşlerimize, Afganistan’ın tamamına faydası olması bakımından önemli gördüğümüz ve 6 yıldır yaptığımız gibi Afganistan’daki Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı’nın işletilmesine gerekli şartların oluşması durumunda talip olduğumuzu belirttik. Bu konuda çeşitli görüşmelerimiz, temaslarımız var.

Bizim de Afganistan'daki varlığımız malum. Bizim havaalanını işletmede tek maksadımız var: Herhangi bir şekilde Afganistan'ın izole devlet haline dönüşmemesi. Kabil’deki havaalanının kapatılması durumunda ülkedeki diplomatik misyonların tamamının çekileceğine yönelik açıklamalar var. Böyle bir şeyin Afgan kardeşlerimiz için arzu edilen bir durum olmadığını hepimiz biliyoruz. Bu nedenle biz havaalanının açık kalmasının faydalı olacağına yönelik görüşlerimizi paylaşmaya devam ediyoruz. Önümüzdeki günlerde bu konu şekillenecek. Bizim herhangi bir şekilde Mehmetçiği tehlikeye atmak gibi durumumuz söz konusu olamaz. Bu temaslarımız bu bakımdan son derece önemli. Bunu ilgili bakanlık, kurumlarımızla koordineli bir şekilde sürdürüyoruz.

"İran sınırında ilave tedbirler aldık"

Afgan göçmenlerin İran sınırından Türkiye'ye girişlerinde artış yaşandığı, bunun alakalı paylaşılan bazı görüntüler hakkındaki iddialara değinen Akar, sınırlarla ilgili sadece bugün değil daha önceden de çoğunlukla gerçeği yansıtmayan bazı iddiaların gündeme getirildiğini belirtti.

Afganların sınırdan yurda girişlerine ilişkin, erinde ve zamanında her türlü tedbir aldıklarını ve alınmaya devam ettiklerin söyledi.

Akar, "Son gelişmelerden sonra İran sınırında olası bir hareketliliğe karşı tedbirlerimizi bir kez daha gözden geçirdik, ilave tedbirler aldık. Çalışmalarımız yoğun şekilde devam etmektedir. İlgili arkadaşlarımız büyük bir fedakârlık ve kahramanlıkla tüm hudutlarımızın olduğu gibi İran hududunun da korunması konusunda elinden gelen her türlü gayreti gösterdi, gösteriyor. Maalesef bu konu ile ilgili gerçekleri yansıtmayan, İran sınırı ile alakası olmayan veya ilgisiz bazı görüntüler paylaşılarak kamuoyunda farklı bir algı oluşturulmak isteniyor." diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler