Bakan Bozdağ: Diyarbakır'da bir binada arama kurtarma çalışmaları sürüyor

Bakan Bozdağ: Diyarbakır'da bir binada arama kurtarma çalışmaları sürüyor

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır'da deprem nedeniyle şu ana kadar 397 kişinin vefat ettiğini belirterek yıkılan bir binada arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’nde açıklamalarda bulundu.

Diyarbakır'da bir bina dışında arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarının tamamlandığını belirten Bozdağ, "Kalan bir binada ise çalışmaların sonuna gelinmiştir. Bugüne kadar enkazdan çıkarılan vatandaşlarımızdan 397'si vefat etmiştir. 902 yaralı çıkarılmıştır. Halen hastanelerimizde 39 kişi tedavi edilmektedir. Bugüne kadar deprem nedeniyle barınma ihtiyacı olan her bir insanımızın barınma ihtiyacını karşılamak için geniş çaplı çalışmalar yürütülüyor." dedi.

Diyarbakır merkezde önemli bir bölüm binanın hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını ifade eden Bozdağ, "Binaların denetimlerinde sorumluluğu olanların tespiti, defin işlemlerinin büyük bir titizlikle sürdürülmesi için yoğun bir çalışma yürütülüyor. Hakimler ve Savcılar Kurulumuz bölgeye çok sayıda gönüllü savcı görevlendirmiştir. Adli Tıp Kurumumuz da görevlendirmeyi gönüllüler üzerinden yapmaktadır. Binaların müteahhitleri, belediyedeki meshuller, kolon kesenler dahil olmak üzere ihmali ve kusuru olanlar ayrımı olmaksızın soruşturulmaktadır. Sadece müteahhitler değil ilgili herkes soruşturuluyor. Bütün bu sorumlulara dair savcılıklarımız tarafından resen soruşturmalar başlatıldı. Deliller titizlikle toplanıyor. Vatandaşlarımız tarafından dile getirilen her türlü iddia da titizlikle değerlendiriliyor. Sorumlular yargı önünde hesap verecek. Adalet terazisinde tartılacaklar." diye konuştu.

Deprem soruşturmaları için özel ekiplerin kurulduğunu hatırlatan Bakan Bozdağ, "Bugüne kadar 245 kişi hakkında işlem yapıldı, 54 kişi tutuklandı. Hakkında yakalama kararı çıkarılan kişi sayısı 7.Delillerin toplanması da dahil adli işlemlerin gecikmemesi için 478 Cumhuriyet Savcısı görevlendirildi. 600 bilirkişi de sahada." bilgisini paylaştı.

Bozdağ, şunları söyledi: "Deliller toplanmadan hiçbir enkaz kaldırılmamaktadır. Adana, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa ve Kilis'te delil tespit işlemleri tamamlanmıştır. Ayrıca deliller enkaz kaldırma çalışmalarına engel olmadan alınmaktadır. Türkiye bir hukuk devletidir. Kimsenin delil karartmaya gücü yetmez. Bir aksama, savsama söz konusu değildir. Aksini iddia eden bunun delilini ortaya koymalıdır. Her bir bina ile ilgisi olan, eksikliği tespit edilenler, kusurlarının derecesine göre yargı önünde hesap verecek. Burada savcılarımız, yargı görevlilerimiz büyük bir çaba içinde çalışıyor. Bunun aksini iddia eden provokatörleri Allah'a havale ediyorum."

Depremden vefat edenlerden bazılarını kimliğinin henüz tespit edilmediğini belirten Bozdağ, yakınlarından haber alamayan vatandaşların kolluk güçlerine, hastanelere, ilgili şubelere müracaat etmelerini istedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler