Bakan Bozdağ: Yıkılan binalarda ihmali olanların adalet önünde hesap vermesi temin edilecektir

Bakan Bozdağ: Yıkılan binalarda ihmali olanların adalet önünde hesap vermesi temin edilecektir

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, depremde yıkılan binalara ilişkin, "Bu binaların sorumluları ve bunlarla ilgili denetim görevi olanlar bunlara dair ihmal kusuru olanlarla alakalı gereken neyse Cumhuriyet Başsavcılıklarımız yapacak ve bunların adalet önünde

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır'da açıklamalarda bulundu.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan binalara ilişkin delillerin toplanması, sorumluların tespit edilmesi ve bunların yargı önüne çıkarılması için büyük bir gayretle çalışmalar yürütüldüğünü belirten Bozdağ, "Sorumlu olanların, tutuklanması gerekenlerin tutuklanması, gözaltı veyahut da bulunamadığı takdirde yakalama kararlarının çıkarılması, yurt dışına çıkış yasaklarının konması konusunda her tür Ceza Muhakemesi Kanunumuzun öngördüğü tedbir kararlarının alınması konusunda gerekenler yapılmaktadır. Bu hususun altını özellikle çizmek isterim. Çünkü Cumhuriyet Başsavcılıklarının herhangi talimata ihtiyacı yok. Re’sen soruşturmaları başlatmak, delilleri toplamak ilgililer hakkında tedbir taleplerinde bulunmak ve bunları takip etmek yasal görevleridir. Cumhuriyet Başsavcılıklarımız deprem felaketinin yaşandığı günden itibaren bu soruşturmaları yürütmektedir. Sorumluların tespit edilmesine müteakip de diğer tedbir işlemleri hızla uygulanacaktır. Kamuoyu da taktir eder ki bu büyük felaket nedeniyle bunları hemen hızlıca bitirme imkanı da söz konusu değildir." dedi.

Bozdağ, "Bütün yıkılan binaların hepsinde delil tespiti yapıldığı gibi hangi binadan hangi vatandaşımızın yaralı veyahut da vefat ettiğine dair tespitlerin tamamı ceza muhakemesi kanununa ve ilgili yasalarımıza uygun bir biçimde yapılmaktadır. Herhangi bir delilin kaybolması, karartılması, ortadan kaldırılmasına asla izin verilmemektedir. Zaten verilmesi de mümkün değildir. Bu kadar büyük bir felaket nedeniyle ortaya çıkan fotoğrafta bunu göstermektedir. Delillerin de sağlıklı toplandığını buradan bütün vatandaşlarımıza duyurmak isterim. Kamuoyunda sanki bunların sorumluları hakkında Cumhuriyet Savcılıkları soruşturma başlatmamış gereğini yapmıyormuş gibi bir algı oluşturmak isteyenler var. Bunlar doğruyu söylemiyorlar. Çünkü Cumhuriyet Savcılıklarımız olayın olduğu günden itibaren tahkikatı başlattılar." ifadelerini kullandı.

Bakan Bozdağ, şöyle devam etti:

"Tabii hangi kim hangi binayı ne zaman yaptı? Bunun sorumlusu kim? Onları tespit edecek ki onlar hakkında adli işlemleri yapacak. Şu anda soruşturmalar başladı. Sorumluların tespiti içinde hem kolluk, hem de savcılık, iş birliği içerisinde çalışmalarını yürütmektedir. Tespit edilenlerle ilgili tedbir kararlarına da müracaat edilmektedir. Bundan sonra da bunun gerekleri hukuk içinde ve hukuka uygun bir biçimde eksiksiz bir biçimde yapılacaktır. Bundan hiçbir kimsenin endişesi olmasın. Bu binaların sorumluları ve bunlarla ilgili denetim görevi olanlar bunlara dair ihmal kusuru olanlarla alakalı gereken neyse Cumhuriyet Başsavcılıklarımız yapacak ve bunların adalet önünde hesap vermesi temin edilecektir. Bu konudaki çalışmaların sürdüğünü ve herhangi bir ihmalin savsamanın olmadığını, olmasının da mümkün olmadığını bir kez daha ifade etmek isterim."

Hırsızlık-yağma olaylarıyla ilgili başsavcılıklar çalışmalarını artırdı

Hırsızlık olayları ve yağma hadiselerinin az da olsa maalesef görüldüğünü belirten Bozdağ, "Bu nedenle hırsızlık olaylarıyla, yağmalarla ilgili de hem Cumhuriyet Başsavcılıkları, hem kolluk bu konuda da çalışmalarını arttırdı ve bunlarla ilgili yasalarımız eksiksiz uygulanmaktadır. Gerekli uygulamalar da yapılacaktır. Ayrıca OHAL kapsamında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çerçevesinde de bazı düzenlemelere ihtiyaç duyduğumuz ilave düzenlemeleri yapacağız. Muhtemelen çıkacak Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde bunlar da yer alacaktır." diye konuştu.

Deprem bölgesindeki avukatlara ilişkin düzenleme

Bozdağ, "Bölgedeki adliyelerde devam eden davalar veyahut da o bölge barolarına kayıtlı avukatların başka yerde takip ettiği davalar soruşturmalar yahut da bölgede akrabası olup da başka illerin barolarına kayıtlı görevli olan avukatların takip ettiği davalarla ilgili kanunda yazan sürelerin durdurulması hususu da Cumhurbaşkanlığı Kararnamenin içerisinde yer alacaktır. Tabii bu düzenleme kapsamlı bir düzenleme olacaktır. Ama depremin yaşandığı günden geçerli olmak üzere uygulanacaktır. Deprem bölgesinde iki ay süreyle deprem dışında kalan illerimizde ise bölgede akrabası olan avukatlarla ilgili ve sınırlı olmak üzere bir ay süreyle bunlarla ilişkin durdurmaya imkan veren yasal düzenleme Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle yapılacaktır. Bunu da ayrıca ve özellikle ifade etmek isterim." şeklinde konuştu.

126 savcı daha bölgedeki illere yetkilendirildi

Ölü muayene işlemleri hususunda da Cumhuriyet Başsavcılıklarının, Sağlık Bakanlığının devlet hastanesi, sağlık ocakları ve her yerde görevli personel, Adli Tıp Kurumu hekimleri ve teknikerlerinin, uzmanların büyük bir seferberlik içinde çalıştığını ifade eden Bozdağ, "Şu ana kadar Türkiye genelinde 304 Cumhuriyet Savcısını, bölgedeki illerde Hakimler ve Savcılar Kurulu yetkilendirdi. Bugün ayrıca 126 savcı daha bölgedeki illere yetkilendirildi. Onlar da yetkilendirildikleri yerlere gidip görevlerine başlayacaktır. Hem bu savcılarımız bu soruşturma süreçlerinin daha etkin, daha hızlı yürümesi hem de ölü muayene ve defin işlemleri hususunda herhangi bir sorun yaşanmaması için büyük bir özveriyle çalışmaktadırlar. Şu anda her yerde yeteri kadar görevlendirmeyi yaptık. İhtiyaç olması halinde Hakimler ve Savcılar Kurulu yeni görevlendirmeleri de yapacaktır." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.