Bakan Koca: Dr. Rümeysa'nın kazadan önce 36 saat çalıştığı şeklindeki bilgi ise yanlıştır

Bakan Koca: Dr. Rümeysa'nın kazadan önce 36 saat çalıştığı şeklindeki bilgi ise yanlıştır

​Sağlık Bakanı Fahrettin Koca mesai sonrası evine giderken aracıyla kaza yapıp vefat eden Dr. Rümeysa Şen'in 36 saat çalıştığı ve sonrasında yorgunluk nedeniyle kaza yapığına dair bilginin yanlış olduğunu söyledi.

Uzun mesailer, yoğun nöbetler asistan hekimlerin muzdarib olduğu eski bir sorun olduğuna vurgu yapan Koca bu olayın herkesi derinden etkilediğini belirtti.

Bilim Kurulu Toplantısında konuşan Koca, "Hepimizi derinden etkileyen bir olay yaşadık. Dr. Rümeysa Şen, mesleğine, bütün zorluklarına rağmen bağlı, hayatının baharında bir arkadaşımızdı. Geçtiğimiz cumartesi günü kendisini bir trafik kazasında kaybettik. Kaza dramatikti, hepimizi sarstı. Olay, Ankara Şehir Hastanesi’nde görev yapan bu gencecik hekimin nöbetini tamamlayıp, hastaneden ayrılmasından iki saat kadar sonra, evine dönerken meydana geldi. Annesini şöyle dediğini öğendik, 'Kahvaltıyı hazırlamıştım onu bekliyorduk.' Bu acıyı bana en derinden hissettiren anne yüreğinden gelen bu söz oldu. Rümeysa o kahvaltı sofrasına oturamadı. Dr. Rümeysa’lar kolay yetişmiyor. Bir hekim binlerce insan arasından çıkıyor, bir hekimin kaybı hepimiz için büyük kayıptır. Böylesine dramatik bir olayın içimizde yol açtığı duygular ifade edemez. Dramatik olaylarda birtakım yanlış bilgilerin, kasıt bile söz konusu olmadan, doğru bilgilermiş gibi yayılması olağandır. Bir noktaya açıklık getirmek, konuyu ele almak istiyorum: Bazı kliniklerde asistan hekimlerin 36 saat çalıştığı durumlar olduğu maalesef gerçektir. Arkadaşımız günlük mesainin ardından nöbet tutmuş, sabah hastaneden ayrılmıştır." dedi.

Koca, değil 36 saat, 24 saate varan bir çalışma süresini de insani bulmadıklarını belirterek, "Olay özelinde doğru bilgi budur. Ama bu bilgi bizleri uzun çalışma saatleri gerçeğinden uzak tutmaz. Hemen belirtmek istiyorum ki, biz değil 36 saat, 24 saate varan bir çalışma süresini de insani bulmuyoruz. Sağlık Bakanı olarak bu netlikte konuşmamın dayanağını açıklayacağım: Uzun mesailer, yoğun nöbetler asistan hekimlerimizin muzdarib olduğu eski bir sorundur. Bakanlığımızın uygulama ile ilgili yönetmeliği ise tartışmaya yer bırakmayacak kadar açık. Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği’nin 11'inci maddesinde şu kural vardır, 'Uzmanlık öğrencilerinin nöbet uygulaması üç günde birden daha sık olmayacak şekilde düzenlenir. Yataklı tedavi kurumları işletme yönetmeliğinin 41'inci maddesinde 'Gece nöbeti tutanlara ertesi gün görev verilmez.' Denilmektedir. Bu madde ve devamında başhekimler dinlenme süreleri konusunda ayıca hassa olmaya teşvik edilmektedir." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.