Bakan Kurum İzmir’in en büyük kentsel dönüşüm hamlesini başlatacaklarını söyledi

Bakan Kurum İzmir’in en büyük kentsel dönüşüm hamlesini başlatacaklarını söyledi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir depreminde yıkılan 17 binadan sadece Rıza Bey Apartmanı’nda arama-kurtarma çalışmalarının devam edildiğini söyledi.

Arama-kurtarma çalışmaların devam ettiği İzmir’in Bayraklı ilçesindeki Rıza Bey Apartmanı’nda incelemelerde bulunan Bakan Kurum, deprem bölgesindeki son durum ile ilgili gazetecilere bilgi verdi.

İzmir'de arama-kurtarma çalışmalarının sadece Rıza Bey Apartmanı'nda devam ettiğini bildiren Bakan Kurum, buradaki çalışmaların da bu gece tamamlanmasının planlandığını vurguladı.

Depremin ilk anından itibaren yıkılan binalarda özverili bir şekilde arama-kurtarma çalışmalarının yürütüldüğünü belirten Kurum, “AFAD’ımız, Kızılay’ımız, UMKE’miz ve tüm sivil toplum kuruluşlarımız 24 saat aralıksız bir şekilde hiç ara vermeden yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürdüler.” dedi.

“111 vatandaşımızı enkaz altında kaybettik”

Deprem bölgesinde 16 binada arama-kurtarma çalışmalarının tamamlandığını ve sadece Rıza Bey Apartmanı'nda devam ettiğini belirten Kurum, “Arkadaşlarımız inşallah buradaki arama kurtarma faaliyetlerini de bu gece bitirmeyi planlıyorlar. Hassasiyetle çalışıyoruz. Son saniyeye kadar enkaz altındaki vatandaşlarımıza sağ salim ulaşabilmek adına ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyorlar. 107 vatandaşımızı enkazdan sağ bir şekilde kurtardık. 111 vatandaşımızı enkaz altında kaybettik. Yaralılarımız var. Hastanelerde tedavi ediliyorlar.” ifadelerini kullandı.

“Bayraklı ilçemizdeki hasarlı binalarda tespitler tamamlanacak”

Bakan Kurum, bundan sonraki süreçte yoğun bir şekilde hasar tespit çalışmalarını yapacaklarını ve bu çalışmalar kapsamında da yeni yapılacak konutların inşasını gerçekleştireceklerini belirterek şunları söyledi:

“Buna ilişkin yerinde yapacağımız projeler olacak. Proje alanlarını hasar tespit durumlarına göre belirliyoruz. Yoğun ağır hasarlı binaların olduğu alanlarda yine riskli gördüğümüz bu alanlarda yine riskli gördüğümüz bu alandaki binaları da dâhil etmek suretiyle projelerimizi gerçekleştireceğiz. Yerinde yapacağımız projeler zemin artı 5 katı geçmeyecek. Zemin artı 5 kat yöresel mimariye uygun bir şekilde projelerimizi gerçekleştireceğiz. Bayraklı ve Bornova’da ve Karşıyaka’da bu alanların çalışmalarını hasar tespit çalışmaları çerçevesinde yürütüyoruz. Yine Bayraklı’da iki gün içinde enkaz ve etrafındaki binaların hasar tespit çalışmalarını bitireceğimizi söylemiştik. Bugün akşam itibariyle hasar tespit çalışmaları Bayraklı ilçemizdeki hasarlı binalar ve etrafındaki binaların tespitleri tamamlanacak.”

“46 bin 300 metrelik alanda bin konteynır kuracağız”

Konteynır kent kurulumu için de çalışmalara başladıklarını aktaran Kurum, “46 bin 300 metrelik alanda hemen Bayraklı’da Simina Meydanı diye bildiğimiz alanda bin konteynırımızı kuracağız. Bu konteynırlar 21 metrekare, içinde her türlü barınma ihtiyacını giderebileceğimiz mutfakların olduğu, yine tuvaletinin olduğu konteynırlarımızın kurulum sürecini bugün itibariyle başlattık. Bugünden sonra 19 günümüz kaldı. İnşallah 19 gün sonra vatandaşlarımız konteynır kentte barıma ihtiyaçlarını giderebilecekler.” şeklinde konuştu.

“3 bin konutluk çok örnek bir proje gerçekleştiriyoruz”

Rezerv konut alanında çalışmaları başlattıklarını anımsatan Kurum, “Şehir hastanemizin yanında bir milyon 300 metrekarelik alanda yaklaşık 3 bin konutluk çok örnek bir proje gerçekleştiriyoruz. Bu projenin içinde okulu, camisi, aile sağlık merkezi ve bu bölgenin ihtiyaçlarını sadece konut ihtiyaçlarını değil, sosyal ihtiyaçlarını da giderecek her türlü detay projelendirildi. Projeyi TOKİ inşallah bir ay içerisinde inşaatlarına başlamak suretiyle en geç bir yıl içerisinde de tamamlayacağız. İçinde bahçesiyle, yürüyüş yollarıyla çok örnek bir şehircilik anlayışıyla rezerv konutlarımızı yapacağız. Bu noktada İzmir’imizin en büyük kentsel dönüşüm hamlesini başlatmış oluyoruz. İnşallah bir yıl sonra hasar tespiti yaptığımız tüm binaları İzmir’imizin haritasına işliyoruz.” diye konuştu.

“Son dakikaya kadar bu çalışmayı sergileyeceğiz”

Bakan Kurum, “Aldığımız verilerle bundan sonraki süreci yöneteceğiz. Bu tespit ve çalışma anlamında çok önemli. İnşallah bu çerçevede çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Şu saate kadar emek veren, çalışan, ter döken tüm arama-kurtarma faaliyetleri yapan ekiplerimize, 107 tane vatandaşımızı sağ salim bir şekilde kurtaran çalışma arkadaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Hakikaten çok özverili bir çalışma sergilediler. İnşallah son dakikaya kadar bu çalışmayı sergileyeceğiz. Buradaki yol haritamızı değiştirmeden, burada yapılacak işleri netleştirmeden, vatandaşımızı, İzmirli kardeşlerimizi yalnız bırakmayacağız. Bu çerçevede çalışmalarımızı kararlı bir şekilde sürdürmeye devam edeceğiz.” dedi.

“Dün itibariyle kira, taşınma ve eşya yardımını yapmaya başladık”

Yapılacak kira ve eşya yardımlarıyla ilgili de bilgi veren Bakan Kurum, “Dün itibariyle kira, taşınma ve eşya yardımını yapmaya başladık. Biliyorsunuz evinden eşyasını alamayan vatandaşlarımıza, yine binası yıkılmayan ancak içine girilme riski olan vatandaşlarımıza 30 bin lira kira ve eşya yardımı yapıyoruz. Kira yardımı ev sahibi olan vatandaşlarımıza 13 bin lira, kiracı olan vatandaşlarımıza 5 bin lira olarak yapıyoruz. Bu tespitler yapıldı ve dün itibariyle vatandaşlarımızın hesaplarına yatırıldı. Bu ödemeleri valimiz koordinasyonunda AFAD bünyesinde gerçekleştiriyoruz. Bizim yapmış olduğumuz tespitler çerçevesinde de vatandaşlarımıza net bir şekilde bilgilendirme yapılıyor. Vatandaşlarımız hasar tespit durumlarını ‘hasartespit.cbs.gov.tr’ adresinden detaylı bir şekilde öğrenebilirler.” ifadelerini kullandı.

“Esnafımızın ve vatandaşımızın her türlü ihtiyacını yakinen takip ediyoruz”

Bayraklıdaki bütün mahallelerde kriz merkezlerinin olduğunu ifade eden Kurum, “Vatandaşlarımız kriz merkezlerinde tüm sorularının cevaplarını muhtarlarımızla birlikte koordine halinde kaymakamlık eliyle yürüttüğümüz bir koordinasyon çerçevesinde bilgilendirme alabilirler. Hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığından hem AFAD'tan arkadaşlarımızdan detaylı bilgi alabilirler. Seferihisar’daki tusunami sebebiyle esnafımıza kısmi ödemeleri tespitleri yapılanların tamamına ödenmiş durumdadır. Yine zararı olan esnafa sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu 50 bin liraya kadar olan ödemeleri Tez-Koop başkanımız hibe vermek suretiyle karşılıyorlar. Yine kredi borçlarına ilişkin ötelemeyi de Sayın Cumhurbaşkanımız açıkladılar. Bu çerçevede esnafımızın da vatandaşımızın da her türlü ihtiyacını yakinen takip ediyoruz.” dedi.

Bakan Kurum, “Başından beri burada birlik beraberlik içerisinde süreci yönetmeye gayret gösteriyoruz. Sonuna kadar da bu gayret içerisinde olacağız. Burada asıl olan depremde hasar görmüş vatandaşlarımızın en hızlı şekilde yaralarını sarmaktır. Tek amacımız budur. Son ana kadar da enkazda herhangi bir vatandaşımızın sağ salim kurtarılabilmesi amacıyla da çalışmalarımızı titizlikle AFAD koordinasyonunda devam edecektir.” şeklinde konuştu. 


Bakan Kurumİzmir’in en büyük kentsel dönüşüm hamlesini başlatacaklarını söyledi

Bakan Kurumİzmir’in en büyük kentsel dönüşüm hamlesini başlatacaklarını söyledi

Bakan Kurumİzmir’in en büyük kentsel dönüşüm hamlesini başlatacaklarını söyledi

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.