Bangladeş uluslararası savaş suçları mahkemesi ve yargılama sorunları

Bangladeş uluslararası savaş suçları mahkemesi ve yargılama sorunları

Hâkimi, savcısı ve soruşturma komisyonu tamamen hükumet tarafından atanan ve sanıkları da tamamen hükumet muhalifi iki ayrı siyasi partiye mensup olan bir yargılamada, uluslararası standartlarda bir yargılama yapılması mümkün değildir.

Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesinde yapılan yargılama yerinde izlenmiş, hükümet yetkililerinin sunduğu dokümanlar incelenmiştir. Her bir sanık hakkında tanzim edilen iddianameler incelenmiştir. Akabinde Mahkeme başkanı ile Belçika’daki avukat arasında gerçekleşen skype görüşmeleri değerlendirilmiştir. Adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine ilişkin görüş bildiren, konu ile ilgili çalışma yapan Uluslararası İzleme Örgütü (Human Rights Watch), Uluslararası Af Örgütü (Amnesty), Uluslararası Geçici Adalet Merkezi (International International Centre of Transitional Justice), ABD Savaş Suçları özel temsilcisi (US Ambassador on War Crimes Issues), Uluslararası Barolar Derneği (International Bar Association),  BM Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu (The United Nations Working Group on Arbitrary), MAZLUMDER raporları incelenmiştir. Ayrıca Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi yasası, ceza yargılamasına ilişkin usuli prosedürler, yargılama esaslarına ilişkin Mahkeme bildirisi veya ilkeleri (Notification) bütünüyle değerlendirilmiş, Uluslararası Savaş Suçları Mevzuatı ve prosedürü ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin adil yargılamaya ilişkin kararları incelenerek, Bangladeş Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesinde yapılmakta olan yargılama ile ilgili olarak bu rapor tanzim edilmiştir.

Raporun hedefi,  Eylül 2000 tarihli Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi ile 23 Mart 2010 tarihli Uluslararası Ceza Mahkemesini kuran Roma Statüsüne taraf olan Bangladeş Savaş Suçları Mahkemesinde uluslararası standartlara uygun adil bir yargılamanın yapılıp yapılmadığının tespitidir.

Raporu okumak için tıklayınız. media.dunyabulteni.net/file/2013/bangladesh-rapor.pdf

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.