Bangladeş`te 2500 Müslüman Tutuklandı

Bangladeş`te 2500 Müslüman Tutuklandı

Bangladeş`te 28 Şubat süreci devam ediyor. Bangladeş`te en büyük İslami partisi Cemaat-i İslami Partisi mensuplarından 2500`ü, parti yetkililerinin yargılanmasını protesto gösterilerinde tutuklandı. Tutuklananların 350`sinin mahkemesinin hemen başlayacağı

BANGLADEŞ- Bangladeş’te ülkenin en büyük İslami partinin yetkililerinin ‘savaş suçu işlemek’ten yargılanmasını protesto gösterilerinde güvenlik güçleriyle parti mensupları arasında çıkan çatışmalar sonucu 2500 parti üyesi tutuklandı. İçişleri Bakanı Muhyiddin Han El Mugir, tutuklanan 2500 kişiden 350’sinin hemen hakim karşısına çıkarılacağına işaret etti.


Öte yandan partiden yapılan açıklamada parti üyelerinin ‘uydurma bahaneler’le tutuklandığı belirtildi. Bangladeş’te İslami Cemaat Partisi’nin yetkilileri özel bir mahkemece 2011 yılının Kasım ayında yargılanmaya başladı.Bu özel mahkeme, 1971 yılında Pakistan’a karşı gerçekleştirilen kurtuluş savaşı sırasında ‘savaş suçları’ işlemekle suçlanan şahıslar hakkında hüküm vermekle görevlendirildi. Özel soruşturma ekibi, yargılanmak üzere 1175 şahıs belirledi. Seçilenler arasında Pakistanlılar, o dönemde İslamabad’la ittifak kuran İslamcılar bulunuyor.


BANGLADEŞ`TE 28 ŞUBAT SÜRECİ YAŞANIYOR

Cemaat-i İslami Partisi, Bangladeş’in en büyük İslam partisidir. Uygulanan ‘Bangladeş’i İslam’dan uzaklaştırmak, Müslümanları ezmek’ projesinden dolayı, mevcut hükümet Cemaat-i İslami’yi ortadan kaldırmak için zalim bir politika izlemektedir. İslamsızlaştırma politikasından ötürü rejim, Cemaat-i İslami Partisinin ve Cemaat-i İslami’ye bağlı gençlik hareketinin(Bangladeş İslami Çatro Şibir) liderlerini, parti üyelerini ve gönül verenlerini acımasız bir şekilde katletmektedir. Awami Partisi, istikbal endişesiyle de bir çok cinayetin ve zulmün altına imza atmaktadır. Awami Partisi devletin başına ilk geldiği yıllarda Bangladeş İslami Çatro Şibir Gençlik Hareketinin üniversitede okuyan faal öğrencilerini ortadan kaldırmak suretiyle, ileride güçlü bir İslami gençliğin karşılarına çıkmasını engellemeyi amaçlamıştır. Hükümetin bu eylemlerinde toplam 10 öğrenci şehid edilmiştir, 3 öğrenciden haber alınamamaktadır ve binlerce öğrenciyi hapishaneye atarak işkence etmeye başlamışlardır.




Devlet bir adım daha ileriye gitmiş, düzmece yargı organlarında Cemaat-i İslami’nin liderlerini yargılamaya başlamıştır.

Yapılan her türlü baskı ve zulüme rağmen engellenemeyen Cemaat-i İslami’nin yükselişi uydurma yargı oyunuyla, liderlerin hapise atılarak engellenme yolu seçilmiştir. Bu maksatla 9 Mayıs 2010 tarihinde Uluslararası Suç Mahkemesi kurularak Cemaat-i İslami’nin liderlerini kendi oluşturdukları yasalarla ve kendi adamlarını yargının başına getirerek adaletsizce yargılamaya başlamıştır.

Uluslararası Suç Mahkemesi işleyiş açıcından, uluslararası bir mahkeme şeklinde işlememiş, tamamen kendi içinde, belli bir maksada matuf olarak kurulmuş bir kurum olmuştur.




Cemaat-i İslami Partisi bu adaletsizliği sona erdirmek ve bu hukuk dışılığı tüm dünyaya göstermek adına Uluslararası Ceza Mahkemesi (International Criminal Court)’nden dünyaca tanınmış olan avukatlar J.Rap(ABD) ve Toby Cadman(İngiltere)’ı Bangladeş’e getirmek istemiş ancak havalimanına kadar gelen iki avukata hükümet yasak koyarak geri göndermiştir.

Awami Partisi Hükümeti, Bütün baskı ve zulümlere ve işkencelere, ayrıca Hindistan ve Raw’ın desteğine rağmen engelleyemediği, aksine daha kuvvetlenen, güçlenen, üniversitelerde etkinliğini artıran, İslami Çatro Şibir Gençlik Hareketinin çalışmalarıyla genç neslin üzerine büyük etki sahibi olan Cemaat-i İslami liderlerini hapse atmaya karar verdi. 29 Haziran 2010 tarihinde Hükümet, Cemaat-i İslami Partisinin Genel Başkanı Maulana Motiur Rahman Nizami, Genel Başkan Yardımcısı Allama Delwar Hossain Sayeedi, Genel Sekreter Ali Ahsan Mohammad Mujahid’le birlikte bir çok parti üyesini hapse attı.

Bu olayların üzerinden iki yıl geçtikten sonra, Dünya İslami Hareketi’nin lideri ve Cemaat-i İslami’nin 90 yaşındaki Eski Genel Başkanı Prof. Golam Azam 11 Ocak 2012 tarihinde tutuklanarak hapse atıldı.





Bangladeş’te büyük protesto gösterileri yapılmakta, hükümet güçleri gösteri yapanlara sert karşılık vermekte. Cemaat-i islami mensupları bu adaletsiz kararı engellemeye çalışmakta, Cemaat-i İslami Partisinin büyük liderlerinin hapishaneden çıkarılması için sokaklarda eylemler düzenlemektedirler. Halkın sesini dünyaya duyurmasına mani olmaya çalışan hükümet, polis aracılığı ile sert ve acımasız müdahaleler yapmaktadır.

Cemaat-i İslami Partisinin adaletsizliğe karşı başlattığı 5 – 6 Kasım 2012’deki yürüyüşte polisin sert müdahalesi sonucu yaklaşık 500 kişi yaralanmış, yürüyüşe katılan 1000 kişi tutuklanarak hapse atılmıştır. Hükümet, operasyon düzenleterek şehirde bulunan bazı il başkanlık binalarını kullanılmayacak hale getirmiştir.

Liderlerinin serbest bırakılması için 6 Kasım’daki yürüyüşte, Bangladeş İslami Çatro Şibir Öğrenci Hareketi’in Başkan Yardımcısı Mizanur Rahman, Hanjala Hossen, Mamun Hossen ve Cemaat-i İslami Partisinden Abul Kasem, Abul Kalam ve daha binlerce kişi tutuklanmış ve bir çok kişi şehid edilmiştir.

Şimdi Bangladeş`te mahkemelerin düzmece kararlarla idam kararı alarak Cemaat-i İslami partisi lider ve mensuplarını idam edeceğinden korkuluyor.



 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler