Bangladeş'te büyük gösteri video

Bangladeş'te büyük gösteri video

Başkent Dakka'yı kontrolleri altına alan İslamcılara Hükümet güçleri ateş açtılar. Çok sayıda ölü var

Bangladeşliler, İslam karşıtlarının cezalandırılması yasasının yeniden yürürlüğe konulması ve Hz. Muhammed'e hakaret eden blogcuların, bu yasaya göre cezalandırılması için hükümete sesini duyurmak amacıyla ülkenin başkenti Dakka'da yübinlerin katılımıyla bir miting düzenledi.

Şehrin tüm kapılarını tutan göstericiler, araç geçişine izin vermedi. Gösterileri Hizafet-i İslam isimli grup düzenledi.

İzin alınarak düzenlenen miting sırasında polisin dağılma çağrısı yaptığı, protestocuların dağılmayı reddetmesi üzerine çatışma çıktığı ifade edildi. Polis ile protestocular arasında meydana gelen çatışmada, en az 20 kişinin hayatını kaybettiği, 100'den fazla kişinin de yaralandığı belirtildi.

Polis yetkilisi Esaddüz Zaman, eylemcileri dağıtmak için biber gazı ve plastik mermi kullandıklarını söyledi.

Hifazet-i İslam hareketine destek veren ana muhalefet partisi Bangladeş Milliyetçi Partisi lideri Halide Ziya, 20'den fazla kişinin hayatını kaybetmesi üzerine hükümete "ya geçici hükümet kurma ya da görevi bırakma" çağrısı yaptı.

Hifazet-i İslam liderleri mitingde Başbakan Şeyh Hasina'ya, "Polisi derhal durdurun, yoksa Dakka kan gölüne döner" uyarısında bulundu.

Protestolar sonrası açıklama yapan hükümet partisi Avami Ligi Genel Sekreteri Seyid Eşref el-İslam da Hifazet-i İslam'ın Cemaat-i İslami'nin bir kolu olduğunu iddia ederek, "Biz Hifazet-i İslam'a miting için izin verdik ama onlar, polisle çatıştılar. Bundan sonra evlerinden çıkmaya dahi izin vermeyeceğiz. Bu akşam Dakka'yı terk etmezlerse, hükümet gerekeni yapacak" şeklinde konuştu.

Bangladeş'te İslam karşıtı blog ve internet sayfalarında İslam'a ve Hz. Muhammed'e hakaret içeren yazılar yayımlanmıştı. Yayınlara tepki gösteren ülkedeki İslami hareketler Hifazet-i İslam adı altında bir platform kurarak söz konusu kişilerin kaldırılan "İslam karşıtlarının yargılanması" kanununa göre yargılanması için protestolar düzenlemişti.

Geçen ayın 5'inde ilk protestolarını düzenleyen Hifazet-i İslam, İslam karşıtı blogcuların yargılanmasını, anayasadan çıkartılan "Allah'a iman ve güven" yasasının geri getirilmesini ayrıca daha önce sundukları 13 maddelik taleplerinin yerine getirilmesini istemişti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler