Bangladeş`te İdam Kararlarına protesto: Bir Ölü

Bangladeş`te İdam Kararlarına protesto: Bir Ölü

Bangladeşli Cemaat-i İslami liderine verilen idam cezasını protesto eden gruplara polis müdahale etti, bir kişi hayatını kaybetti

Bangladeşli Cemaat-i İslami liderine 1971 yılındaki savaş sırasında, parçalanmaya karşı çıkmasını Pakistan`la işbirliği yaptığı iddiası ile verilen idam kararına tepkiler büyüyor.

91 yaşındaki eski genel başkan Gulam Azam`ın infazının 26 Mart 2013`te yapılacağı iddia edilirken, Bangladeş`in başkenti Dakka`da protesto eylemi yapan binlerce kişiye polis müdahale etti. Ülke genelinde okullar ve işletmelerin kapandığı bir günlük grevle birlikte yapılan eylemler sırasında düzinelerce protestocu tutuklandı.

Eylemler sırasında genç bir Cemaat-i İslami üyesinin kalabalığı dağıtmak için ateş açan polisin mermisi ile öldürüldüğü bildirildi.

18 yaşındaki gencin kafasına aldığı kurşun yarası ile hastaneye kaldırıldığı, ancak kurtarılamadığı açıklandı.

Yaklaşık 20 polis de çatışmalarda yaralandı.

Bangladeş yönetimi, 2011 Kasım`ından beri savaş suçu işledikleri gerekçesiyle Cemaat-i İslami liderlerini yargılıyor. Cemaat-i İslami`nin eski Genel Başkanı Gulam Azzam ise 1971`deki bağımsızlık savaşında Pakistan`la işbirliği yapmakla suçlanıyor. Azam, Cemaati İslami`nin eski ve yeni yöneticilerinden oluşan 100 kişi ile beraber iki yıldır tutuklu bulunuyor.

Cemaati İslami taraftarları sürekli liderlerinin savaş suçları mahkemesinde yargılanması nedeniyle ülke çapında gösteriler yapıyor. Geçtiğimiz günlerde düzenlenen bir gösteride 2 bin 500`den fazla kişi gözaltına alındı. Gözaltındakilerin çoğunun yargılanmasına henüz başlanmadı.
 

dünya bülteni







 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.