Başbakanı Yardımcısı Çavuşoğlu: Ermeni kiliselerini restore kapsamına aldık

Başbakanı Yardımcısı Çavuşoğlu: Ermeni kiliselerini restore kapsamına aldık

​Diyarbakır'da bir takım temaslarda bulunan Başbakanı Yardımcısı Çavuşoğlu, Sur'daki olaylarda tahrip olan Ermeni Protestan ve Katolik kiliselerini restore kapsamına aldıklarını söyledi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır'a gelen Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Valiliği ziyaret etti.

Vali Hasan Basri Güzeloğlu ile görüşen Çavuşoğlu, burada yaptığı açıklamada, Diyarbakır’ın yüzyıllardır farklı medeniyetlere beşiklik ettiğini belirterek kenti cazibe merkezi haline getirmek için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Diyarbakır’ın ülke açısından çok önemli bir yer tuttuğunun altını çizen Çavuşoğlu, "Türkiye nasıl ki İstanbulsuz, Ankarasız, Erzurumsuz, Trabzonsuz, Bursasız olmuyorsa, Diyarbakırsız da olamaz. Diyarbakır hem benim hem de temsil ettiğim siyasi düşünce nezdinde çok müstesna bir yere sahip. Hakikaten Diyarbakır’ımız buram buram tarih kokan, güzellikleri, medeniyete beşiklik etmiş özellikleriyle son derece müstesna bir kent. Anadolu'nun ilk camilerinden Ulu Camii'yi, Çin Seddi'nden sonraki en uzun surlarını barındıran kentte kadirşinas, hamiyetperver kent insanıyla buluşmaktan mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum." dedi.

Çavuşoğlu, "Diyarbakır hiç hak etmediği şekilde son 30 yıldır maalesef terörle anılır oldu. Burada maalesef yıkım oldu, insanlar öldürüldü. Genç, çocuk yaşlı, kadın, erkek demeksizin maalesef birçok canımızı yitirdik." diye konuştu.

Çavuşoğlu, konuşmasının devamında şunları kaydetti:

"Tabi terör sadece insana, belli bir düşünceye, sadece İslam'a değil insanlığın ortak değeri olan her şeye karşı büyük bir düşmanlık göstermektedir. Nitekim bugün restore ettiğimiz ve terör tarafından harabe haline getirilmiş Ermeni Protestan ve Ermeni Katolik kiliselerini de restore kapsamına aldık. Bunlarında restorasyonunu gerçekleştiriyoruz. Bu süreçte Diyarbakır’ımızın tekrar cazibe merkezi olması, o hedeflediğimiz beş milyon turistin buralara seyahat etmesi için bizler üzerimize düşeni hem hükümet hem de görev kapsamımda bulunan vakıflar olarak gerçekleştirmeye devam edeceğiz."

"Bizim medeniyetimiz Diyarbakır’daki, Türkiye’deki ve bütün illerimiz ve bölgemizdeki medeniyetimiz, yaşatma üzerine kurulmuş bir medeniyet, birlik ve beraberlik üzerine kurulmuş bir medeniyettir." diyen Çavuşoğlu, "Bir insanı öldürmenin bütün bir insanlığı öldürmek olduğu, bir insanı yaşatmanın da bütün bir insanlığı yaşatmak olduğu tasavvurundan hareketle bir medeniyet tasavvuru ortaya koyuyoruz. Güzel işler olacak. Diyarbakır’ımız gelişecek, kalkınacak. İnsanımız selametle barış ve huzur içerisinde Diyarbakır'ın kendi kodlarına yakışacak bir tarzda burada hayatını idame ettirecek. Terörle etkili bir mücadelemiz var. Bunu sürdürmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki süreç bölgemiz ve Diyarbakır için de çok güzel işlerin gerçekleştirileceği bir süreç olacak." ifadelerini kullandı.

Vali Güzeloğlu da Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu’nu kentte ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirtti.

Çavuşoğlu ve beraberindekiler daha sonra tarihi Sur ilçesindeki Hasanpaşa Hanı'na geçti. Çavuşoğlu, ardından Sur'daki 2015 yılındaki olaylarda zarar gören tarihi yapıları inceledi.

Gazi Caddesi'nde esnafı ziyaret ederek, sorunlarını dinleyen Çavuşoğlu, daha sonra İçkale'yi ve müzeyi gezerek, tarihi eserler hakkında bilgi aldı.

27 şehit sahabenin metfun olduğu Hazreti Süleyman Camii'sini de ziyaret eden Çavuşoğlu, ardından PKK saldırılarında zarar gören ve restorasyon çalışmaları devam eden Fatihpaşa Camisi (Kurşunlu Camisi) ve Protestan Kilisesi'nde incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı.

Çavuşoğlu'na, Vali Hasan Basri Güzeloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla eşlik etti.

İLKHA























HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler