"Batman fıstık kenti olma yolunda"

"Batman fıstık kenti olma yolunda"

​Batman’da yaklaşık 40 bin dönüm üzerinde ekili fıstık ağaçlarının olduğunu söyleyen Batman Fıstık Üreticileri Birliği, kentin fıstık kenti olma yolunda olduğunu belirtti.

Mısır, arpa, buğday ve mercimek üretiminden yeteri kadar gelir elde edemediklerini belirten çiftçilerin, alternatif olarak yüksek gelir getiren fıstık ekimine yönelmesiyle tarlalar fıstık ağaçlarına dönüştü.

Batman Fıstık Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Hifzullah Akdaş, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, Batman’da 40 bin dönüm üzerinde ekili fıstık alanının olduğunu ifade ederek, yakın zamanda Batman’ın fıstıkla anılacağını belirtti.

Önümüzdeki yıllarda Batman’ın fıstık üretiminde önemli bir noktaya geleceğini aktaran Akdaş, fıstık üreticilerinin ilaçlama ve hastalıklarla mücadele konusunda bazı sıkıntılarının olduğunu ve bunun giderilmesi gerektiğini kaydetti.

Fıstık ağaçlarının istenilen şekilde ürün vermesiyle artık mevsimlik tarım işçilerinin batı illerine gitmesine gerek kalmadan kendi memleketlerinde çalışabileceklerini söyleyen Akdaş, yetkililere seslenerek, mercimek, buğday, arpa ve mısırda verilen desteklemelerin fıstık içinde verilmesini talep etti.

“Çiftçilerimizin fıstıkta yüzü gülecektir”

Akdaş, konuşmasına şöyle devam etti: “Ekili alan olarak Batman’da resmi kayıtlara göre şu an 20 bin dönüm üzerinde fıstık alan bulunmaktadır. Kayıt dışı da 20 bin dönüm olarak gözükmektedir. Yaklaşık 40 bin dönüm fıstık ekili alan ilimizde bulunmaktadır. Antep, Siirt’ten sonra Batman fıstık kenti olma yolundadır. Şu an yaklaşan bir fıstık hasadı dönemi var. İnşallah çiftçilerimizin fıstıkta yüzü gülecektir. Ekin iyi gözüküyor, fiyatlarda iyi. Tahmini kilosu 30-35 TL civarında satışı yapılacaktır.”

“Fıstığı dış pazara ulaştırmaya çalışacağız”

Fıstık entegre tesisi kurup çiftçilere her türlü desteği vermeyi hedeflediklerini vurgulayan Akdaş, “Batman’da fıstıkların tamamen ürün vermesi durumunda fıstıkta ilimiz bölgeye hitap edecektir. Şu an tablo onu gösteriyor. Batman Fıstık Üreticileri Birliği olarak da elimizden gelen desteği çiftçimize sağlayacağız. Batman’da fıstık entegre tesisi kurmayı düşünüyoruz. Fıstığı dış pazara ulaştırmaya çalışacağız.” dedi.

“Mevsimlik tarım işçilerinin batı illerine gitmesine gerek kalmayacak”

Yakın zamanda fıstık hasadının yapılacağını ve çiftçilerin şimdiden yüzünün güldüğünü dile getiren Akdaş, “Fıstık ağaçlarının tamamen ürün vermesi halinde mevsimlik tarım işçilerimizin batı illerinde çalışmasına gerek kalmayacak. Burada kendi memleketlerinde çalışacaklar. Bu da Batman’a bir katkı sağlayacaktır. En azından mevsimlik işçilerimiz şuraya buraya gitmeyecekler. Çiftçilerimizin yüzü fıstıkla gülüyor. Mercimek, buğday, arpa ve mısırda verilen desteklemelerin fıstık içinde verilmesini talep ediyoruz.” diye konuştu.

“Ağaçlarımız kuruyor”

Tarlalarını fıstık bahçelerine dönüştüren Beşiri ilçesine bağlı Yenipınar (Keverzo) köyündeki çiftçiler, yıl boyunca emek verdikleri fıstık ağaçlarının hasadını bekliyor.

Tarlasında yaklaşık 50 dönüm üzerinde fıstık ağacı bulunduğunu belirten çiftçi Yahya Akay, fıstık ağaçlarına buluşan hastalıklarla mücadele konusunda sıkıntı yaşadıklarını, fıstık ağaçlarından daha iyi verim alabilmek için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün kendilerini hastalıklarla ilgili bilinçlendirmesini istedi. Akay, “Bazı ağaçlarımıza hastalık girmiş, tarımın gelip ne hastalığı olduğuna bakmasını istiyoruz. Bizler bu hastalıktan anlamıyoruz. Ağaçlarımız kuruyor.” ifadelerini kullandı.

“Hububat ürünlerinden kâr elde etmediğimiz için fıstığa yöneldik”

Yetkililerden destek beklediklerini söyleyen Akay, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Daha önce bizler arazimizde hububat ürünlerini ekiyorduk. Çok fazla hububat ürünlerinden kâr elde etmediğimiz için fıstığa yöneldik. Fıstık ekimi için devlet bize yardımcı oldu. İlk başlarda bize destek verdiler, ama şimdilerde ise o destekler de kesildi. Destekler kesilince bizlerde kendi imkânlarımızla fıstık ağaçlarını ekip, yavaş yavaş ekip bakımını yapmaya başladık. Devletten destek bekliyoruz. Fıstık ağaçlarının bakımından anlamıyoruz. Ne kadar masraf yapıyorsak da boşa gidiyor. Daha iyi verim almak istiyoruz ve bunun için yardım talebinde bulunuyoruz.”

Fıstık ağaçlarından iyi verim beklediklerini ve şimdiden yüzlerinin güldüğünü belirten bir diğer çiftçi İbrahim Toprak, “Yaklaşık 10 sene boyunca buğday ektik. Buğdaydan iyi verim almadığımız için fıstık ektik. Fıstıklarımızda çok şükür iyidir. 20 gün sonra fıstığın hasadı yapılacaktır. Bizler inşallah iyi verim bekliyoruz.” açıklamasında bulundu.

İLKHA






















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.