Batman İl Sağlık Müdürlüğünden ‘meme kanseri’ uyarısı

Batman İl Sağlık Müdürlüğünden ‘meme kanseri’ uyarısı

Batman İl Sağlık Müdürlüğü, “1-31 Ekim Meme Kanseri” ayı dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada kanser hastalığının dünyada önemli halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çekilerek, “Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen kanser hastalığı, ülkemizde gerçekleşen ölümlerde, kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır. Ülkemizde kadınlarda en sık meme kanseri türü görülmekte erken evrede teşhis edilmesi mümkün olan bu kanser ile mücadelede kadınların bilgilendirilip bilinçlendirilmesi büyük önem arz etmektedir.” denildi.

Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesinin kanserle mücadelede en etkin yöntemlerin başında geldiği belirtilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi, memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesidir. Ancak, hastaların çok azında ağrı da belirtilere eşlik edebilir. Daha nadir olarak memede çekintiler, deride kalınlaşma, şişlikler, deride tahriş ya da bozulmalar ve meme ucunun hassaslaşması ya da içe dönmesi de dahil olmak üzere meme ucu belirtileri yer almaktadır. Sanıldığının aksine ağrı ve kanlı akıntı ileri evrelerde ortaya çıkmaktadır. Meme kanserine erken evrede tanı konması, tedavinin başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını arttırır. Erken tanı için üç temel yöntem uygulanabilir. Bunlar evde kendi kendine yapılan meme muayeneleri, yılda bir yapılan klinik meme muayeneleri ve mamografi (meme röntgen filmi) olarak sayılabilir.”          

Kanserde erken teşhisin hayat kurtardığına vurgu yapılan açıklamada, “Kadınların 20 yaşından sonraki dönemde, her ay memelerini kendi kendilerine muayene etmeleri gereklidir. Menopoz öncesi dönemde adet bittikten sonraki 5-7’ci günlerde, menopoz sonrası dönemde ise her ayın aynı gününde muayene yapılmalıdır. Meme dokusu içerisinde herhangi bir şüpheli kitle ele geldiğinde vakit geçirmeden doktora başvurulmalıdır. İlimizde bu hizmetler Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi, Sağlıklı Hayat Merkezi, Aile Hekimleri, Toplum Sağlığı Merkezlerimiz tarafından ücretsiz yürütülmektedir. Erken teşhis hayat kurtarır. Vatandaşlarımızı ücretsiz taramalar için KETEM’e bekliyoruz.” denildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.