Batman Valisi Canalp'tan 4 kişinin öldüğü sel felaketine ilişkin açıklama

Batman Valisi Canalp'tan 4 kişinin öldüğü sel felaketine ilişkin açıklama

Batman Valisi Ekrem Canalp, Batman Valiliğinde afet koordinasyon toplantısı sonrası kent merkezinde yaşanan ve 3'ü çocuk 4 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketi ile ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Dün akşam saatlerinde Batman'da başlayan yağmurun gece saatlerinde şiddetini iyice artırdığını ve özellikle de il merkezini yoğun bir şekilde etkilediğini, selin meydana geldiğini belirten Vali Canalp, sel sonucu aynı aileden 4 kişinin vefat ettiğini aktardı.

Aileden 3 kişinin ise yaralandığını ifade eden Vali Canalp, bunlardan 2 kişinin taburcu olduğunu, tedavisi süren diğer yaralının durumunun ağır olmadığını dile getirdi.

Selden etkilenen 140 kişinin kurtarıldığını vurgulayan Canalp, 112 çağrı merkezine, belediyenin 153 ve 185 çağrı hatlarına toplam 6 bin 978 ihbarda bulunulduğunu anlattı. Canalp, 926 personel ve 310 araçla bu çağrılara müdahalede bulunulduğunu belirtti.

37 binanın az, 4 binanın ağır ve yıkık vaziyette ise 4 binanın olduğunu söyleyen Canalp, 12 küçükbaş hayvanın da telef olduğunu aktardı.


"14 köy yolunda çalışmalar sürüyor"

Heyelan nedeniyle kapanan 18 köy yolunun bugün itibariyle ulaşıma açıldığını belirten Canalp, şöyle devam etti:

"14 köy yolumuzda çalışmalar devam etmektedir. 75 köyümüzde elektrik arızası meydana gelmiştir. 2 grup köy haricinde elektrik arızalarının tamamı giderilmiştir. Sadece merkezimizdeki bir mahallede bulunan 2 trafomuzda çalışmalar devam etmektedir. Birkaç saat içerisinde bu arızaların da giderilmesini bekliyoruz."

"AFAD'tan 15 milyon, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından da 19 milyon lira ayrıldı"

Selden etkilenen 129 vatandaşın pansiyona yerleştirildiğini belirten Canalp, "AFAD'tan 15 milyon lira, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından da 19 milyon lira vatandaşlarımızın maddi, yemek, giyecek ve barınma ihtiyaçları karşılanmak üzere talepte bulunulmuştur. Yine Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz tarafından psiko-sosyal hizmetler verilmektedir. Hem il hem ilçelere aşevlerimizden afetzedelere yemekler gitmektedir. Yarından itibaren tüm afetzedelere kahvaltı hizmetlerini vermeye başlayacağız." dedi.

"Sele engel olabilmek için iki aşamalı planımız var"

Afetlerin tekrarını engellemek amacıyla da DSİ Bölge Müdürünün Batman'a ziyarete geldiğini ifade eden Canalp, "Yaptığımız müzakere neticesinde Batman ile ilgili uzun vadede ele alınması gereken hususlar bir kez daha görüşülmüştür. Batman yerleşim yeri olarak bakıldığı zaman bütün suların birleştiği, derelerin, çayların birleşme noktası olan bir yerde inşa edilmiş bir şehirdir. Dolayısıyla dereler kuru bile olsa sel geldiği zaman bu dereler üzerinden gelen yoğun sular maalesef can kayıplarına, maddi hasarlara sebebiyet vermektedir.

Buna engel olabilmek için iki aşamalı planımız var. Bunlardan bir tanesi; Batı Raman'dan toplanıp gelen sular var. Buradaki kuru dereler üzerinde Devlet Su işlerimiz nasıl ki daha önceki zamanda İluh Deresi üzerinde bir beton kanal yapmak suretiyle İluh'u güvenceye almıştır, şu anda aynı şekilde Batı Raman üzerinden gelen iki dere üzerinde beton kanal yapmak suretiyle afet riskinin azaltılması yoluna gidilecektir. Batman'ın kuzeyindeki sel riskini de bu şekilde engelleme yoluna gideceğiz." diye konuştu.

"Dere bitişiğindeki yapılar kaldırılacak"

Açıklamasının devamında Canalp, "Şu anda afetten en çok etkilenmiş olan bölgede yapmış olduğumuz imar planı, o bölgedeki 11 bin 500 dönümlük bir alanı kapsamaktadır. Bu imar planı da o derelerin hemen bitişiğinde yapılmış olan yapıların tamamen kaldırılması ve bu alanların binalardan bağımsız alanlar olarak planlanması öngörülmektedir." ifadelerini kullandı.

Batman'daki okulların eğitim öğretime hazır olduğunu vurgulayan Vali Canalp, yarın eğitime kaldıkları yerden devam edeceklerini kaydetti.

İçe sularında ise herhangi bir riskin bulunmadığını söyleyen Canalp, suyla ilgili analizlerini yaptıklarını belirtti. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.