Batman'a sığınan Ezidiler İLKHA'ya konuştu

Batman'a sığınan Ezidiler İLKHA'ya konuştu

Güney Kürdistan'dan kaçarak Batman'a sığınan yaklaşık 40 Ezidi, yaşadıklarını İlke Haber Ajansı'na anlattı.

BATMAN – Yaşanan çatışmalardan ve saldırılardan dolayı Irak Kürdistan Bölgesi’nden kaçarak Batman’ın Beşiri İlçesine bağlı Kumgeçit (Bazivan) Köyüne sığınan yaklaşık 40 Ezidi, başından geçenleri İlke Haber Ajansı’na anlattı.

Geçtiğimiz günlerde Musul’un Şengal ilçesini ele geçiren Irak Şam İslam Devleti'nden (IŞİD) kaçarak Beşiri ilçesine sığınan Ezidiler, Türkiye’nin kendilerine acilen yardım etmesini istediler.

IŞİD’in Şengal’in çevresindeki Kürtlere ait köyleri işgal etmesinin ardından çok sayıda kişi, evlerini bırakarak göç etmek zorunda kaldı.

Yaşadıkları köylerin ele geçirilmesinin ardından canlarını kurtarmak için Beşiri’ye kaçmak zorunda kaldıklarını belirten Nefya Ğero, yaşadığı o korku dolu anları anlattı.

“Devlet bize sahip çıksın”

Çocuğunun pasaportunun olmamasından dolayı bir buçuk yaşındaki çocuğunu Habur Sınır Kapısı’nda bırakmak zorunda kaldığını belirten Ğero, “Türkiye halkından ve yetkililerinden isteğimiz, bize barınmak için yer bulmalarıdır. Habur Sınır Kapısı’nda binlerce insan aç, susuz ve çaresiz bir şekilde Türkiye’ye gelmek için bekliyor. Orada insanlar açlıktan ölüyor. Hükümetten beklentimiz bizlere sahip çıkmasıdır. Küçük çocuğum pasaportu olmadığı için orada kaldı. Gelmek zorunda kaldık. Türkiye Devleti’nden isteğimiz biz Ezidilere buralarda yaşamak için müsaade etmesidir.” dedi.

“500 kadın esir alındı”

Ğero, “Ezidiler öldürülüyorlar ve çok perişan bir durumdadırlar. İsteğimiz, halkı hudut kapsından geçirmenizdir. Buralara sığınan insanlara bir yer vermenizdir. Kaçtığımız yerde biz Ezidileri öldürüyorlardı. Mecbur kaldığımız için buralara geldik. Oradaki tüm Ezidiler köylerini boşaltarak kaçmak zorunda kaldı. Orada yaklaşık 500 kadını esir almışlar.” diye konuştu.

“Yetkililerden yardım bekliyoruz”

Ezidilere barınmak için yer tutan Beşiri İlçesine bağlı Kumgeçit (Bazivan) Köyü muhtarının oğlu Ezidi İhsan Baş, “Kimin rahmet ve vicdanı varsa bu Ezidilere yardım etsin. Orada büyük bir katliam yapılıyor. Çocuklar çöllerde açlıktan ve susuzluktan ölüyorlar. Orada binlerce kişi dağlarda mahsur kalmış durumdadır. Yaklaşık 500 Ezidi kadını esir edilmiş. Yetkililerin bu insanlara yardımcı olmasını istiyoruz. 50 derece sıcağın altında binlerce insan çaresiz bir şekilde orada kendilerine uzanacak bir yardım elini bekliyor.” şeklinde konuştu.

Konuşmak istediğimiz diğer Ezidiler ise, geride kalan yakınlarının başına bir şey geleceği korkusuyla konuşmak istemediler. (Kenan Önder/Sezer İlbasan-İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.