Batman'da asırların geleneği pekmez yapımı buruk başladı

Batman'ın Gercüş (Gercews) ilçesinde bağlardan toplanan üzümlerden pekmez, cevizli sucuk ve pestil yapılmaya başlandı. Bu yıl aşırı sıcaklar nedeniyle üzüm veriminde yaşanan düşüş pekmez yapımını olumsuz etkiledi.

Üzümleri bağlardan toplayan köy sakinleri, traktörlerle taşıdıkları üzümleri koydukları çuvallarda sıkıp geleneksel yöntemle suyunu çıkarıyor.

4-001.png

Üzümlerin sıkılmasıyla birlikte elde edilen üzüm suyu, köy meydanında kurulan büyük kazanlarda saatlerce odun ateşinde kaynatılarak pekmez haline getiriliyor.

Asırlardır devam eden bu geleneksel yöntemlerle işlemlerini sürdüren köylüler tarafından üzüm Pekmez, cevizli sucuk, pestil gibi yöresel lezzetlere dönüştürülüyor.

3-003.png

Üzümden elde ettikleri ürünlerin bir kısmını kendilerine ayırıp bir kısmını satarak geçimlerini sağlayan köylüler, her yıl bu işlemleri devam ettiriyor.

Ancak bu yıl aşırı sıcaklardan etkilenen üzümün veriminin az olması nedeniyle köylüler, bu yıl asırlardır sürdürdükleri geleneğin ise burukluğunu yaşıyor.

Gercüş'e bağlı Yüce köyü sakinlerinden Mehmet Ali Dursun, İLKHA muhabirine, üzümden pekmez, cevizli sucuk ve pestil gibi ürünler elde ettiklerini söyledi.

2-002.png

Mehmet Ali Dursun

"Pekmez, cevizli sucuk ve pestil gibi ürünler yapıyoruz"

Dursun, "Her sene ekim ayında pekmez yapmaya başlıyoruz. Ayrıca cevizli sucuk ve pestil gibi ürünler yapıyoruz. Traktörlerle gidip üzüm getiriyoruz. Üzümü ezip su haline getiriyoruz. Daha sonra üzüm suyunu kazanlarda kaynatıyoruz. Üzüm suyundan güzel bir pekmez elde ediyoruz. Bir kısmını kış için kendimize hazırlıyoruz. İsteyenlere de satıyoruz." dedi.

1-002.png

Diyaddin Gündüz

Gercüş'e bağlı Konak köyü sakinlerinden Diyaddin Gündüz ise bu sene sıcaklar nedeniyle üzüm veriminin çok az olduğunu ifade etti.

"Pekmez yapımı çok zor bir iştir"

Geçtiğimiz yıllarda üzümden cevizli sucuk, pestil gibi ürünler yaparken bu sene üzümün azlığı nedeniyle sadece pekmez yapabildiklerini aktaran Gündüz, şöyle devam etti:

"Elde ettiğimiz üzüm ancak buna yetti. Bizler şu an sadece pekmez yapıyoruz. Tabi kimileri de pestil, cevizli sucuk yapıyor. Kimisi kendisi için yapıyor, kimisi de satmak için yapıyor. Her sene bunu bu şekilde yapıyoruz. Pekmez yapımı gerçekten çok zordur. Kimileri pekmezin belki pahalı olduğunu düşünüyor ancak çok eziyeti var. Yeni başladığı için henüz pekmezin litre fiyatı tam bilinmiyor ancak tahminen litresi 100 lira olur. Tabi herkesin fiyatı farklı olabilir." (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.