Batman'da 'Beyaz altın' olarak nitelendirilen pamuğun hasadına başlandı.

Batman'da 'Beyaz altın' olarak nitelendirilen pamuğun hasadına başlandı. Yaklaşık 4 bin 500 dekar alanda ekimi yapılan pamukta 3 bin 500 ton rekolte bekleniyor.

Çukobirlik Pamuk, Yerfıstığı, Yağlı Tohumlar Dicle Tarım Satış Kooperatifi Batman Şube Başkanı Erkan Kağba, Batman'da başlayan pamuk hasadına ilişkin İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.


Batman'da 2023 yılı pamuk hasadının başladığını belirten Kağba, ülkenin en verimli toprakları arasında bulunan Batman'daki toprağın en iyi lif değerine sahip olduğunu ifade etti.

Batman'da yaklaşık 4 bin 500 dekar alanda bir pamuk ekiminin olduğunu aktaran Kağba, bu alanda 3 bin 500 ton kadar bir rekolte beklentilerinin olduğunu anlattı.

"Batman'daki pamuk Türkiye'de sıralamaya girmektedir"

1.png

Erkan Kağba

Ortalama pamukta dekar başına 625 kilogram bir verim almayı hedeflediklerini ifade eden Kağba, "Üretilen pamuğumuzun kalitesi, beyaz ve 29 milimlik lif değeriyle Türkiye'de sıralamaya girmektedir. Son 2 yıldır emtia borsasında yaşanan gıda krizi, pamuk fiyatlarındaki düşüşten ötürü hepimiz mutsuzuz. Ancak 2023 yılında hasadın başlamasıyla, Birlik olarak pamuğa ton başına 19 bin 200 lira bir fiyat belirledik." dedi.

"Pamuğu bölgede yaygınlaştırmayı hedefliyoruz"

Her geçen gün emtia borsasında beyaz altın olarak nitelendirilen pamuğun değerinin yükseldiğine işaret eden Kağba, şöyle devam etti:

"Bu yıl geçen yıla göre yüzde 35 oranında bir ekim azalması söz konusu oldu. Ekim alanlarını artırıp üretmiş olduğumuz bu pamuğun kumaşa ulaşıncaya kadar tüm alanlarını genişletip bölgemizde yaygınlaştırmayı hedeflemekteyiz. 19 bin 200 lira olarak açıklanan pamuk fiyatımızın yanı sıra devlet desteklemesi de ton başına 2 bin 173 liradır. Bununla birlikte çiftçinin cebine girecek para 21 lira 30 kuruştur." (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.