Batman'da bir kan davası daha barış ile sonuçlandı

Batman'da bir kan davası daha barış ile sonuçlandı

Batman'ın Sason ilçesine bağlı Yücebağ beldesinde Hamedin, Seydi ve Silemin aileleri arasındaki kan davası, verilen barış yemeğiyle sona erdi.

BATMAN-1994 yılında Batman'ın Sason ilçesine bağlı Yücebağ beldesinde, 6 kişinin ölümü ile sonuçlanan ve 20 yıldır devam eden husumet Şeyh Selma Bağdu’nun kendi evinde verdiği barış yemeğiyle sona erdi.

Verilen barış yemeğine Yücebağ Belediye Başkanı Atilla Çetinkaya, Yücebağ Eski Belediye Başkanı Mehmet Ali Yücebağ, Şeyh Selman Bağdu, aşiret ve kanaat önderleri, kan davaları sona eren Hamedin, Seydi ve Silemin aileri ve çok sayıda kişi katıldı.

Konu hakkında kısaca bilgi veren Şeyh Selman Bağdu, “20 yıl önce Batman Sason’un Yücebağ beldesinde seçimden dolayı kaynaklanmış olan bir köy kavgasında 3 tane aileninden mensuplarından 6 kişinin ölmesi ve 30 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan bir kan davası vardı. Tabi dağ köylerimizinde ki eğitim seviyesi düşük olmasından dolayı yöremizin çok insanı el attılar, bir türlü bunlar barışa yeltenmediler. 3 ay önce Batman’da bir barış töreni düzenlemiştik. Ama barış yemeği verme imkânımız olmamıştı.” şeklinde konuştu.

Şeyh Selman Bağdu, yemeğe katılan her 3 aile mensuplarını kapıda tek tek karşıladı. Yemekten önce misafirlere kısa bir sohbet veren Molla Abdussamed Kılıç, “Hiç kimsenin birbirinden üstünlüğü yoktur. Herkes birbirine şefkat ve merhamet gözüyle bakmalıdır. Çünkü heppimiz kardeşiz. Arap, Kürt ve Türk’ün birbirlerine üstünlüğü yoktur. Rengi ne olursa olsun bütün insanlar kardeştir. Bizim bütün ortak değerlerimiz aynıdır. Heppimizin Rabbi, Peygamberi, Kıblesi, Kitabı birdir.” ifadelerini kullandı.

Sohbetin ardından yapılan duayla gelen ailelere yemek dağıtıldı.

Yemeğin ardından, 20 yıl önce çıkan kavgada babasını kaybeden ve şuan Yücebağ Belediye Başkanı olan Atilla Çetinkaya, yapılan bu barıştan mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Malumunuz 1994’te Yücebağ’da hiç kimsenin istemediğimiz ve hepimizin derinden üzdüğü bir olay yaşandı. Bu olay akrabalar arasında gerçekleşen bir olaydı. Sebebini sorarsanız sadece cahillikten dolayı yaşandı. Yaklaşık 20 yıldır akrabalar arasında düşmanlık yaşanıyordu. El birliğiyle bu üzücü olaya el attılar. Bizde onlardan gelen teklifi kırmayarak düşmanlığın sonu olmadığına inandık. Karar verdik ve olması gerekeni yaptık. 20 yıldır düşmanlıkla yaşadık. Akrabalar, çoluk çoçuk, isteyerek veya istemeyerek uzak kaldık birbirimizden. Bunun için yetim büyüdüğümüze üzülüyoruz. Haksızlığa uğradığımıza üzülüyoruz. Öbür yandan bu barışla beraber akrabaların ve herkesin önünü açtığımız içinde çok mutluyum.” ifadelerini kullandı.

Yücebağ eski Belediye Başkanı Mehmet Ali Yücebağ ise  “Ben 20 yıl önce belediye başkanlığa aday oldum ve seçimi kaybettim. Bundan dolayı aramızda bazı problemler yaşandığı için bu olay yaşanmıştı. Bu barışa katkısı olan bütün ileri gelenlere çok çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.