Batman’ın Gercüş ilçesinde mezrone üzümü aşı çalışması yapıldı

Batman’ın Gercüş ilçesinde mezrone üzümü aşı çalışması yapıldı

Batman’ın Gercüş ilçesinde ‘Mezrone üzümünü koruma ve yaygınlaştırma projesi' hayata geçirildi.

Proje kapsamı gereği, Gercüş ilçesinde yıllardır üretimi yapılan üzüm çeşitlerinden olan fakat yok olmaya yüz tutmuş Mezrone üzüm çeşidini korumak, yaygınlaştırmak ve pazar payını genişletmek için teknik ekiplerce Mezrone üzümü aşılama çalışması yapıldı.

Aşılama çalışması çerçevesinde, Gercüş ilçesinde üretimi yapılan Mezrone üzümünden ilk etapta 25 bin adet aşı kalemi alındı.

Bu aşı kalemleri, Tekirdağ Bağcılık Araştırma ve Geliştirme Enstitüsüne gönderilerek, burada Fileksera zararlısına çok dayanıklı olan Amerikan Anaç Asması'na aşılama yapılacak. Aşı yapıldıktan sonra, tüplerde köklenme sürecini tamamlayan Mezrone aşılı Amerikan asmaları, enstitüden geri alınıp Gercüş'teki çiftçilere dağıtımı yapılacak. Dağıtımı yapılacak olan Mezrone asmaları, uygun tarlalara dikimi yapılarak korunup yaygınlaştırılacak.

Aynı şekilde hazırlanan 10 bin adet Mezrone aşı kalemi de, Gaziantep Bağcılık Araştırma ve Geliştirme Enstitüsüne gönderilerek buradaki yerli tür anaç asmaları olan Binetat, Zeyti, Gilsik, Direjik, Raşik çeşitlerine aşılama yapılacak.

Proje nihai aşamasına gelindikten sonra kurumsal olarak Mezrone Üzümü Patenti için başvuruda bulunulacak.​

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.