Batmanlı çiftçiler fıstık ekimine yöneldi-foto

Batmanlı çiftçiler fıstık ekimine yöneldi-foto

Mısır, arpa, buğday ve mercimek ekiminden yeteri kadar gelir elde edemediklerini belirten Batmanlı çiftçiler, fıstık ekimine yöneldiler.

Batmanlı çiftçiler, yüksek gelir getiren fıstık ekimine yöneldi. Batman’da merkeze bağlı Kuyubaşı (Cegeluwê) köyündeki çiftçiler; mısır, arpa, buğday ve mercimek üretiminden yeteri kadar gelir elde edemediklerini belirterek alternatif olarak fıstık ekimine yöneldiler. Bu vesileyle çiftçiler, tarlalarını fıstık bahçelerine dönüştürdüler.

Bir asırdan fazladır dedeleri ve babalarıyla birlikte ektikleri diğer hububattaki ürünlerde girdiler nedeniyle neredeyse zarar edecek duruma geldiklerini belirten çiftçiler, bu nedenle yüksek miktarda gelir getiren fıstık ekimine yöneldiklerini dile getirdiler.

“Hububatta beklediğimiz geliri fıstıkta bulduk”

Ekin yerlerini fıstığa çevirdiklerini söyleyen çiftçi Hasan Doksal, “Eskiden bizler, mercimek, buğday ekiyorduk, bize iyi bir gelir getirmiyordu. Masrafımız çok gidiyordu ama bize bir gelir getirmiyordu. O yüzden şu anda bizler fıstık ekimine yöneldik. Ekin yerlerimizi fıstığa çevirdik. Fıstıktan daha güzel verim alıyoruz. Çiğ fıstığın kilosu 35 liradır. Buğdayın kilosu ise 8 liradır. Onun için bizler tarlalarımızı fıstığa çevirdik. Allah’a çok şükür fıstıktan memnunuz, fıstık çok güzel bir üründür. Çiftçilerimize de bunu öneriyoruz, fıstık eksinler. Şu anda da ektiğimiz fıstıkların aşısını yapıyoruz. Aşı yaptıktan sonra bundan verim alıyoruz. Burada Antep fıstığı verimsiz olduğu için Siirt fıstığını ekiyoruz ve herkese de bunu öneriyoruz.” dedi.

“Artık fıstık denince akla Batman gelecek”

Köylerinde 20 bine yakın fıstık ağacı bulunduğunu belirten çiftçi Nureddin Beyca ise “Şu anda tarlada fıstık aşısını yapmaya geldik. Eskiden bu araziler dedelerimizden kaldığı için hep buğday, arpa, mercimek ile ilgileniyorduk. Bizler yeni nesil olarak bu ürünlerden verim alamadığımızdan dolayı fıstığa yöneldik. 10 senedir fıstık ekiyoruz. Köylülerle birlikte bu fıstıkları ekmeye başladık. Şu anda köyümüzde 20 bine yakın fıstık ağacı bulunmaktadır. Şu anda Antep ile Siirt fıstığı meşhurdur. Artık bu bölgemizde de Batman fıstığı olarak piyasaya girerek meşhur olacak. 2 sene sonra buralardaki fıstığı Batman piyasalarında görebilirsiniz. Şu an Siirt bölgesinin fıstığını ekiyoruz ama artık bu fıstığın ismini Batman fıstığı olarak lanse edeceğiz.” diye konuştu.  (M.Fatih Akgül-İLKHA)


















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.