Batmanlı çiftçiler ‘Susam’a yönelecek

Batmanlı çiftçiler ‘Susam’a yönelecek

Batmanlı çiftçiler ana ürün tarımında olduğu kadar ikinci ürün tarımında da yer alan ve ekim için daha cazip hale gelen ‘Susam’a yönelecek.

Batman’da ikinci ürün yetiştirme çalışmaları kapsamında, Diktepe Köyü’nde Abdurrahim Göçün’e ait tarlada yapılan ‘susam’ ekimi yerinde incelendi. İncelemeye, Batman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü ile  Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü de katıldı.

Deneme amaçlı üretimi yapılan susamın,  Batman iklim şartlarına çok elverişli bir bitki olduğu gözlendi.  Gelecek sene 100 dönümlük bir alanda susam ekmeyi düşünen Batmanlı çiftçi; deneme amaçlı olarak ektiği susamın verimli olmasına çok sevindiklerini dile getirdi.

Dekara ortalama 50-60 kilogram verim alınacağı ve 200 TL net gelir elde edileceği tahmin edilen susam; kozmetik sanayinde ve sabun yapımında kullanılmasının yanında, küspesi  de kaliteli bir hayvan yemi olarak kullanılıyor. Ayrıca mısır unundan yapılan ekmeğe katkı maddesi şeklinde ilave edilerek insan gıdası olarak da kullanılmaktadır.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas, yazlık bir yağ bitkisi olan susamın  yemeklik yağ sanayinde kullanılmakla birlikte, tahin ve tahin helvası üretiminde, kuru pasta, simit gibi unlu gıdaların imalatında da kullanıldığını dile getirdi.

Kiyas, “Ana ürün tarımında olduğu kadar ikinci ürün tarımında da yer alan susam, yetişme süresinin kısalığı nedeni ile her kültür bitkisi ile ekim nöbetine girebilmesi bakımından ekim için daha cazip hale geliyor. Ekim alanlarının genişletilmesi yerine, mevcut potansiyel alandaki verimin artırılması ve ikinci ürün tarımında susam üretimine yer verilmesi; bitkisel yağ açığının kapatılmasına ve ithalatın önlenerek döviz tasarrufuna da önemli katkıda bulunacağını inanıyoruz. İl Müdürlüğü olarak, bu tür çalışmaların ve susam yetiştiriciliğinin ikinci ürün olarak Batman’da yaygınlaşması için gerekli çabayı gösterip desteğimizi sunacağız.” dedi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler