Bayram için ülkelerine giden Suriyelilerin geçişi bugün de devam etti

Bayram için ülkelerine giden Suriyelilerin geçişi bugün de devam etti

Kurban Bayramı'nı ülkelerinde geçirmek isteyen Suriyeli mültecilerin Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı'nda oluşturdukları yoğunluk bugün de devam etti.

İç savaştan kaçarak Türkiye'ye yerleşen ve Kurban Bayramı dolayısıyla Suriye'ye geçmek için Kilis’teki Öncüpınar Sınır Kapısı'nda Suriyelilerin uzun bekleyişleri ile ilgili bilgi veren İHH yetkilileri, yaklaşık 15 gün önce Suriyeli mültecilerin Suriye’ye geçmeye başladığını, 50 binin üzerinde kişinin Suriye’ye geçiş yaptığı bilgisini verdi.

Kurban Bayramı’nı ülkelerinde geçirmek için Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan geçen Suriyelilerin sayısı 57 bine ulaştı. Suriyelilerin ciddi bir yoğunluk meydana getirdiği sınır kapısından geçişler halen devam ederken, sıcak yaz günlerinde toplu halde sıra bekleyenlerden en çok çocuklar, yaşlılar ve engellilerin sıkıntı yaşadıkları gözleniyor.

Sınırı geçip bayram öncesi ülkelerinde olmak isteyen Suriyeli mültecilerin gece saatlerinden itibaren sıraya girdikleri dikkat çekerken, alınan bütün önlemlere rağmen yine de zaman zaman yoğunluğun had safhaya ulaştığı görülüyor.

Suriye’ye geçmek için online randevu sistemi ile başvuru yapan vatandaşların sayısı 67 bine ulaşırken, geçişlerin sona ereceği bugün gece geç saatlere kadar başvuru yapanların tamamının Suriye’ye geçeceği tahmin ediliyor.

Türkiye'nin dört bir yanından Kilis’e akın eden binlerce Suriyeli mülteci hem kentte hem de Öncüpınar Sınır Kapısı’nda yoğunluk oluşmasına sebep olurken, sabah saat 09.00'da kapıların açılmasıyla birlikte Suriyelilerin koşarak ülkelerine geçtikleri dikkat çekti. Aileleri ile birlikte ellerinde çantaları ile koşarak sınırı geçen Suriyeliler, ülkelerine geçmenin sevincini yaşıyor.

Emniyet ekipleri ve sağlık görevlilerinin nöbet tuttuğu Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı bölgesinde, emniyet tedbirleri en üst düzeyde tutulurken, sağlık görevlileri de rahatsızlanan Suriyelileri sağlık merkezinde tedavi ediyor.

Kurban Bayramı’nı ülkelerinde geçirmek için gitmek isteyen Suriyeli mülteciler için gidişlerin son günü olması nedeniyle Suriyeliler dün geceden itibaren kuyruğa girdi. Geçişlerin yapılacağı bölgeye gelen Suriyeliler, yoğunluk nedeniyle zaman zaman izdihama neden oluyor.

Özellikle yaşlı ve çocukların ezilme tehlikesi geçirdiği geçişler sırasında Suriyeliler, zor anlar yaşıyor. Sınırdaki yoğunluk ve aşırı sıcaklığa rağmen ülkelerine geçmek için bekleyişlerini sürdürüyor. Sınırda bekleyen mülteciler için herhangi bir gölgelik ve çadır kurulmaması yaşlı, engelli ve çocukları mağdur ediyor.

Aşırı sıcaklardan bunalan Suriyeli mültecilere İHH yetkilileri tarafından su dağıtımı yapılırken, sıcağa dayanamayanların sıcaklardan korunmak için ağaçların gölgeliklerine sığındığı görülürken, kimilerinin de kendi imkânları ile yanlarında getirmiş oldukları bezlerle oluşturduğu gölgeliklere sığındığı görüldü.

Ülkelerine geçmek için her türlü zorluğu göze aldıkları gözlenen Suriyeli mültecilerden kimileri kapıların açılmasıyla ellerinde çantaları ile koşarak sınırı geçerken, yaşlı ve engelliler ise yakınlarının yardımıyla sınırı geçiyor. Yürümekte zorlanan bazı yaşlıların ise yakınları tarafından el arabası ile götürüldüğü görüldü.

Öncüpınar Sınır Kapısı'nda Suriyelilerin uzun bekleyişleri ile ilgili bilgi veren İHH Kilis Suriye Çalışmaları Koordinasyon Merkezi Basın Sorumlusu Yakup Alaca, sınırda bayram yoğunluğu yaşandığını ve şu ana kadar 50 bini aşkın Suriyeli mültecinin ülkesine geçtiğini söyledi.

Sınırdaki yoğunluğun 15 gündür devam ettiğini belirten Alaca, “Yaklaşık 6-7 yıldır başlayan iç savaştan itibaren İHH olarak mazlum insanların yanında olmaya devam ediyoruz. Bugünlerde Kilis’te bayram yoğunluğu yaşanıyor. Bu yoğunluk yaklaşık 15 gündür devam ediyor. Şu ana kadar da toplamda 50 bin kişi Suriye’ye geçmiştir. Bizlerde her gün burada ülkelerine gitmek için bu sıcakta bekleyen mülteci kardeşlerimize su dağıtımı gerçekleştirmekteyiz. Ayrıca Kilis içerisinde bulunan kardeşlerimize bayram kolisi dağıtımı yapıyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.