BDP'li belediye camilerden ne istiyor?

BDP'li belediye camilerden ne istiyor?

Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde iki tarihi caminin tuvaletlerini "Yenisini yapacağız"diyerek yıkan BDP'li belediye, aradan geçen 5 yıla rağmen tuvaletleri yapmadığı gibi camiinin etrafındaki önemli şahsiyetlere ait kabirleri de yıkmak için girişimlerde bulu

DİYARBAKIR - Dicle (Piran) ilçesi Yeşiltepe Mahallesi Sımakır Sokakta bulunan ve halk arasında Şehy Said Camisi olarak da bilinen Camii Kebir ve Merkez Çarşıbaşı Caminin tuvaletlerini Dicle'nin BDP'li Belediyesi "Yeniden yapacağız"diyerek 5 yıl önce yıktı. Ancak aradan geçen yıllara rağmen vatandaşların tüm taleplerine kulak tıkayan belediye bu tuvaletleri bir türlü yapmadı.

Camiye namaz kılmak için giden vatandaşlar abdest almak için çok sıkıntı yaşadıklarını ve çoğu zaman çevredeki evlere gitmek zorunda kaldıklarını ifade ederek Dicle Belediyesine sert tepki gösterdiler. BDP'li belediyenin bu yolla vatandaşların camiye gitmesine engel olmaya çalıştığını iddia eden kimi vatandaşlar, "Eğer bu yapılar kilise olsaydı belediye tüm ihtiyaçlarını giderirdi." dediler.
Camii Kebir'in tarihi özelliğinin olduğunu halk arasında Şeyh Said Camisi olarak adlandırıldığını ifade eden mahalle sakini Mustafa Özdoğru, " Yaklaşık 5 yıl öncesine kadar tuvaletlerimiz, abdesthanemiz vardı. Yaşlılarımız çok rahat bir şekilde abdestlerini alıyordu. Eski BDP'li Belediye Başkanı Abdullah Akengin, bizlere daha yeni ve modern tuvaletler yapacaklarını söyleyerek söz verdi ama sözünde durmadı." ifadelerini kullandı.

BDP'Lİ BELEDİYELER NE YAPMAYA ÇALIŞIYOR?
Yeni gelen BDP'li belediyenin de cami ile ilgilenmediğini ifade eden Özdoğru, " Camii Kebir'in etrafında birçok âlimin kabri mevcuttu. BDP'li belediye bu kabirleri de kaldırdı. Bazı kabirleri de kaldırmak istedi ama mahkemeye verdik, kararı durdurduk. Cami cemaati olarak bu uygulamalardan hepimiz mağdur edildik. Kiliselere para harcayan BDP'li belediyelerin camilere karşı bu tavrını anlayamıyorum" dedi.

TUVALET OLMADIĞI İÇİN YAŞLILAR CAMİYİ PİSLETİYOR
Bazı yaşlıların ihtiyaçlarını gidermek için tuvalet bulamadıklarını bu nedenden dolayı ellerinden olmadan camiyi pislettiklerini ifade eden Özdoğru, " Cuma günleri yabancılar buraya geliyor ve mağdur ediliyor. Böyle tarihi bir caminin mağdur edilmesi ve 5 sene geçmesine rağmen hala bir çözüm üretilmemesi aklımıza camilerin kapatılmak istendiği fikrini getiriyor. Yetkililere durumu anlattığımızda gelip yapacağız diyerek bizleri kandırıyorlar" dedi.

HALK KAYALARIN ARKASINDA İHTİYACINI GİDERİYOR
Çarşıbaşı caminin önünde 20 yıldır dükkânının olduğunu ve her gün camiye gelen yabancıların tuvalet aradığını dile getiren Osman Özerim, " Aralarında yaklaşık 15 metre aralık bulunan Camii Kebir ve Çarşıbaşı Camiinin tuvaleti yok. Daha doğrusu vardı yıktılar. Belediye reisi kim olduysa gelip yıktı. Camiye gelip abdest almak isteyenlere mecburen mahalle sakinlerinin evlerine ya da buldukları kayaların arkasına gidip ihtiyaçlarını gidermek zorunda kalıyor. İhtiyaçlarını gidermeye yetişemeyen bazı yaşlılar maalesef altına kaçırıyor. Bu yapılanlar insanlık mı? " diyerek BDP'li belediyenin yaptıklarına sitem etti.

AMAÇLARI CAMİYİ KAPATIP, HALKI EVİNDE OTURTMAK MI?
Yaklaşık 5 yıldır abdest alma konusunda sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Hasan Hayri Akgül, " BDP'li belediye bize bu tuvaletleri kaldırıp yerine yenilerini yapacağız, camiyi güzelleştireceğiz dedi. Ama bir türlü gelip yapmadılar. Tuvalet ihtiyacımız olduğu zaman fırsat nerde bulduksa orada ihtiyacımızı görüyoruz. Yetkililer bu iki cami arasına tuvalet yapamıyorsa camiyi de kapatsınlar. Zaten amaçları da bu değil mi?" şeklinde ifade etti.

"BURASI ŞEYH SAİD'İN MEMLEKETİDİR"
Şerif Aktulum adlı mahalleli ise, "Dicle Yeşil Mahallesi Camii Kebir cemaatindenim. İki camii arasın da 6 tane tuvaletimiz vardı, tuvaletlerimizi yıktılar daha da yapmadılar. Caminin 584 metre kare arsası vardı, tuvaletleri yıktılar yapacağız dediler ama yapmadılar. Kimseye kinimiz yok biz tuvaletlerimizi istiyoruz. Burası şeyh Said'in memleketidir ayıptır, neden böyle yapıyorlar" diyerek BDP'li belediyeye karşı sitemde bulundu. (M.Sait Adiyaman/Hüseyin Asana - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.