"Bediüzzaman’ın hutbesi uygulansaydı İslam coğrafyası bu halde olmazdı"

"Bediüzzaman’ın hutbesi uygulansaydı İslam coğrafyası bu halde olmazdı"

Beddiüzaman’ın 1911 yılında Şam’da bir hutbe verdiğini hatırlatan Yazar Özkan Yaman, "İslam ümmeti o hutbede yazılanları uygulasaydı Şam, Halep veİslam coğrafyası bugün böyle olmayacaktı." dedi.

Şanlıurfa’da düzenlenen "Gençliğe Rehber Bediüzzaman Said-i Nursi" programında konuşan Araştırmacı-Yazar Özkan Yaman, Bediüzzaman'ın Şam’da bir hutbe verdiğini hatırlatarak, o hutbenin uygulanmış olması halinde İslam coğrafyası bugün daha farklı bir konumda olacağını vurguladı.

Genç Düşünce Akademisi (GEDAK), "Gençliğe Rehber Bediüzzaman Said-i Nursi" konulu bir program düzenledi. Şanlıurfa Şair Nabi Kültür Merkezinde gerçekleşen program, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Kur’an tilavetinin ardından açılış konuşması yapan GEDAK Başkanı Ahmet Ergün, Said Nursi’nin kardeşlik anlayışının günümüzde daha etkin olması gerektiğini belirtti.

Said Nursi için bestelenen ezgi ve şiirlerin seslendirilmesinin ardından Yazar Özkan Yaman, bir konuşma yaptı.

Said Nursi’nin hayatından kesitler sunan Yaman, onun, gördüğü bazı rüyaların ardından Kur’an hizmetine başladığını ifade etti.

Yaman, "Üstad, bir gün rüyasında Ağrı Dağı'nın parçalandığını görüyor. Yanında annesi, çok korkuyor ve annesi titriyor. Diyor ki ‘Korkma anne! Büyük bir inkılap olacak büyük bir yıkım olacak; Kur’an’ın etrafındaki surlar kırılacak, şeriat kaldırılacak, halifelik kaldırılacak, medreseler kapatılacak. Kur’an’ın etrafındaki surlar yıkılacak ama Kur’an kendisini muhafaza edecek’. Bundan sonra bir rüya daha görür. Rüyada, 'Kur’an’ın icazını beyan edeceksin, hiç kimseye soru sormayacaksın ve her soruya cevap vereceksin' diye Allah Resulünün bir tavsiyesi ile yola çıkar. Van Valisinin konağındayken bir gazete okuyacak. İngiliz sömürge bakanı gazetede diyor ki ‘Bu Kur'anı Müslümanların elinden almadıkça onlara tam hâkim olamayız. Onlara tam hükmedemeyiz’. Bunu okuyan Üstad, ayağa kalkar şöyle söyler: ‘Ben de Kur’an’ın sönmez ve söndürülemez bir nur olduğunu bütün dünyaya göstereceğim." dedi.

Bediüzzaman'ın 1911 yılında Şam’da bir hutbe verdiğini hatırlatan Yaman, "İslam ümmeti o hutbede yazılanları uygulasaydı Şam bu halde olmayacaktı, Halep bugün böyle olmayacaktı, İslam coğrafyası bugün böyle olmayacaktı." diye konuştu.

Bediüzzaman'ın o dönemde İstanbul’u işgal eden İngilizlere karşı çok cesur bir duruş sergilediğini vurgulayan Yaman, konuşmasının devamında Bediüzzaman'ın Cumhuriyetin ilk yıllarında yeni açılan ilk mecliste namaz konusunda ortaya koyduğu tavrı ve Mustafa Kemal'le olan diyaloğunu anlattı. (Osman Gülebak- İLKHA)










 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.