Belçika’da saldırı alarmı en yüksek seviyede

Belçika’da saldırı alarmı en yüksek seviyede

Paris saldırısı sonrası tehlikesi seviyesinin 2’den 3’e yükseltildiği Belçika’da, alarm seviyesi başkent Brüksel bölgesi için en yüksek seviye olan 4’e yükseltildi.

Belçika İçişleri Bakanlığına bağlı kriz merkezi gece saat 1’de Brüksel bölgesi için terör alarmı tehdit seviyesini 3’ten en yüksek seviye olan 4’e yükselttiğini açıkladı. Ülkenin geri kalanında ise bu seviye 3’te kalmaya devam edecek.

Belçika’da alarm seviyesinin 4’te olması tehlikenin çok yüksek ve yakında olduğu anlamına geliyor. Kiriz merkezinin alarm seviyesini yükselmesinin sebebi ise henüz bilinmiyor. Hükümetin konuyla ilgili detaylı bilgilendirme yapması bekleniyor. Belçika’da tehlike alarmı seviyesi en son geçen yıl 24 Mayıs’ta Brüksel’de gerçekleşen Yahudi Müzesi saldırısı sonrası, bölgesel olarak seviye 4’e yükseltilmişti.

13 Kasım’da Fransa’nın başkenti Paris’te yaşanan saldırılar sonrası güvenlik önlemlerini arttıran ülkeler arasında yer alan Belçika’da, tehdit seviyesi 2’den 3’e yükseltilmişti. Öncelikli olarak büyük çaplı etkinlikler için alınan bu önlemlerden ötürü Belçika- İspanya hazırlık maçı iptal edilmişti. Sonrasında da ülkenin geri kalanı için alarm seviyesinin 3. dereceye yükseltilmesi takip etmişti. Cuma akşamından itibaren de tüm Brüksel bölgesinde tehlike alarmı 4. Dereceye çıktı.

Kriz merkezi halkı uyardı

Kriz merkezi yayımladığı bildiride, “Analizler ciddi ve yakın bir tehdidin olduğunu gösteriyor. Tehditler özel güvenlik tedbirleri almayı ve aynı zamanda halka özel tavsiyeleri gerektirdi.” ifadelerine yer verildi.

Kriz merkezinin halka bulunduğu tavsiyeler ise şöyle sıralandı:

-Özellikle Brüksel bölgesinde insanların yoğun şekilde bir araya geldiği yerlerden kaçının. (Konser ve büyük etkinlikler, istasyonlar ve havaalanları, toplu taşıma, yoğun alışveriş caddeleri)

- Güvenlik kontrollerine saygılı olun.

- Söylentileri yaymayın; sadece polis ve yetkililerin bilgilendirmelerine inanın.

Kriz merkezi, adli soruşturmayı tehlikeye atmamak için daha fazla bilgi verilemeyeceğini belirtirken,  kriz merkezi sözcüsü Peter Mertens, aynı zamanda 4. seviye tehdit seviyesinin ne kadar süreyle devam edeceğini söyleyemeyeceğini, durumun her halukarda sürekli olarak takip edildiğini, yeni unsurlar olduğu takdirde durumun her an yeniden gözden geçirilebileceğini belirtti.

Ordu sokağa indi

Belçika’da tehdit alarmının en yüksek seviyede olması nadir görülen bir durum. 2006 yılında mevcut tehdit seviyelerinin tanıtılmasından bu yana, bu durum Belçika’da 3.kez gerçekleşiyor. Paris saldırısının ardından 3. dereceye yükseltilen tehdit seviyesi nedeniyle, hali hazırda önemli ve kalabalık bölgelerde ve Yahudi mahalleleri ile okulları çevresinde görev yapan 220 askere 300 asker daha eklendi ve toplamda bu sayı 520’ye çıktı. Polis kuvvetlerine ek olarak, askerler tren ve metro istasyonları, havaalanları, yabancı temsilcilikler ve alışveriş caddeleri gibi halkın yoğun olduğu bölgelerde görev yapıyor. (Abdurrahman Ekinci- İLKHA)







HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler