Belediyenin caddeye verdiği 'Şevki Bey' ismine kaymakamdan veto

Belediyenin caddeye verdiği 'Şevki Bey' ismine kaymakamdan veto

Ergani Belediye Meclisinin, Ziya Gökalp Caddesi ismini değiştirerek, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın dedesi 'Şevki Bey' ismini verdiği kararı, Kaymakamlık reddetti.

DİYARBAKIR- Ergani Belediye Meclisinin Ziya Gökalp Caddesi isminin,  ilçenin ilk belediye başkanı olan, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın babasının anısına, ‘Şevki Bey Caddesi’ olarak değiştirilmesi kararı, İlçe Kaymakamlığından veto yedi.

 

Ergani Belediye Meclisinin  Ziya Gökalp Caddesinin isminin ‘Şevki Bey Caddesi’ olarak değiştirilmesi için aldığı meclis kararı, ilçe kaymakamlığı ve belediyeyi karşı karşıya getirdi.

 

Ergani Kaymakamlığının ret kararına tepki gösteren Belediye Başkanı Ramazan Kartalmış, ilçe Kaymakamlığının kararı reddetme gerekçesinin kendilerini tatmin etmediğini belirterek, konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi.

 

 “Ret gerekçesi tatmin edici değil”

Onaylanması için gönderilen meclis kararı, Kaymakamlığın, belediye kanunun 81. Maddesi ve cadde ve park isimlerinin değiştirilmesi genelgesinin 24. Maddesine dayanarak, ‘Şevki Bey’ isminin uygun olmadığı gerekçesiyle reddedildi.

 

Konuya ilişkin açıklama yapan Belediye Başkanı Ramazan Kartalmış şunları söyledi:  “Nisan ayı Meclis toplantımızda, daha önce Ziya Gökalp Caddesi adıyla bilinen caddenin ismini belediye meclisimizin  2/3 çoğunlukla almış olduğu kararla,  ‘Şevki Bey Caddesi’ olarak değiştirmiştik. Bu kararımız, ilçe Kaymakamlığına gönderilmiş, Kaymakamlık gönderdiğimiz bu kararı aynı gün bize geri göndererek, isim değişikliğini, belediye kanunun 81. Maddesi  ile ‘Cadde ve park isimlerinin değiştirilmesi genelgesinin 24. Maddesine’ dayandırarak, isim değişikliğinin uygun görülmediği belirtilmiştir. Biz ilgili genelge ve yönetmeliğe baktığımızda, ‘Şevki Bey’ isminin ilgili genelgede belirtilen,  genel ahlaka aykırılığa, anayasanın temel ilkelerine, devletin bölünmez bütünlüğüne veya müstehcenlik gibi hususlara aykırı bir durum olmadığını düşünüyoruz. Şevki Bey, Ergani belediyesinin ilk belediye başkanıdır. Bu toplumda yaşamış, yaşadığı dönem itibarıyla toplumda değer görmüş birisi olan Şevki Bey’i,n bu itibarının ve mirasının halen devam ettiğini düşünerek, isim değişikliğine gittik. İsim değişikliğine giderken, Ziya Gökalp’ın isminden bir şey kaybetmediğini düşünüyoruz. Ülkemizde onlarca cadde ve okul,  ‘Ziya Gökalp’ ismini taşımaktadır. Ergani’de bir caddeden bu ismin kaldırılması, ‘Ziya Gökalp’  isminden bir şey kaybetmez. Öncelikle şunu belirtmek gerekirse, ben bir hukukçu Belediye Başkanı olarak, Kaymakam Bey’in isim değişikliğini reddetme gerekçesini anlayabilmiş değilim. Reddedilen genelge bu konuyu açıklayamamaktadır. Sayın Kaymakamımızın reddetme gerekçesini tatmin edici bulmadık ve kendisinden tatmin edici bir gerekçe beklemekteyiz. Biz kamu görevi yaparken, siyasal, ideolojik hiçbir ayrımcılıkla hareket etmeyi uygun görmüyor, görenleri de tasvip etmiyoruz. Biz ilçemizdeki cadde ve sokak isimlerinin değiştirilmesi konusunda ilk başta ‘Şevki Bey’ ismiyle başladık ve önümüzdeki dönemde bu uygulamayı daha değişik isimlerle gündeme getirmeyi planlıyorduk. Ancak bu uygulama ve yaklaşımla sanırım bir takım şeyler sıkıntıya girecektir” şeklinde konuştu.   (Veysi Demirci-İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.