"Beraat Gecesi" dua, tövbe ve günahlardan arınma gecesidir

"Beraat Gecesi" dua, tövbe ve günahlardan arınma gecesidir

Üç aylar ve bugün ihya edilecek olan Beraat Gecesi ile ilgili önemli tavsiyelerde bulunan STK temsilcileri, bu zamanların fırsat olarak değerlendirilmesi çağrısında bulundu.

Alimler ve Medreseler Birliği (İTTİHAD'UL ULEMA) üyesi Molla Ekrem Derdiyok Hoca, içerisinde bulunmuş olduğumuz üç ayların inananlar için Allah'ın rahmeti ve ihsanı olduğunu ifade etti.

Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem)'in üç aylara da çok önem verdiğini vurgulayan Derdiyok, "Rabbimiz özellikle bu üç ayların içerisinde kullarının işlemiş olduğu cürümlerin affını istiyor. Bu geceyi ibadet ve dua ile ihya etmeliyiz. Beraat; arınmak, günahlardan beri olmak demektir. Eğer biz sevabını yalnızca bizi yaratan Yaratıcı'dan bekleyerek ihya edersek, Rabbimiz de geçmiş günahlarımızı affetmekle bizlere ikramda bulunur. Cehennem ateşinden bizleri koruyarak kötülüklerden beri eder. Hazreti Peygamber nasıl secdelere kapanmış ve dua etmişse, biz de ümmet olarak aynı şekilde dua edip Rabbimize iltica etmeliyiz. İşlemiş olduğumuz günahların affını, affedici olan Rabbimiz'den istemeliyiz ki cehennemden azad edilelim." diye konuştu.

"Belaların def edilmesi için duadan daha güzel bir iş yoktur"

Konuşmasının devamında Coronavirus'e de değinen Derdiyok, "Bizim hayat karelerimizde günahlarımız vardır ve bizim de başımıza şu an bir musibet gelmiştir. Bu musibet ile mübarek günlerin çatışması belki bizim için bir şans olabilir. Bela ve musibetleri def edebilmek için hadiste buyurulduğu üzere duadan daha güzel bir iş yoktur. Hatalarımızdan dolayı bizi uyaran Rabbimize yöneleceğiz ki, bu musibeti üzerimizden kaldırsın." ifadelerini kullandı.

"Tövbenin kapısı her zaman açıktır ama bazı şartları vardır"

Tövbe etmek için bu geceleri beklemeye lüzumun olmadığını söyleyen Derdiyok, "İstediğimiz zaman tövbe edebiliriz ama tövbe etmenin de bazı şartları vardır. Tövbe etmenin şartlarından biri de samimiyettir. İçten gelerek işlemiş olduğumuz kusura bir daha geri dönmemek üzere Allah-u Teala'ya dönüş yapacağız. Hatalarımız üzerinde ısrar etmeyip pişmanlık duyalım. Üzerimizde kul hakkı varsa, o hakkı eda edelim. Rabbimizin üzerimizdeki hakkını kaza edip üzerimizdeki hakkını eda edelim ki, yaptığımız tövbe Rabbimiz katında karşılık görsün." dedi.

"Bu geceleri bağışlanma fırsatı olarak görmemiz lazım"

Beraat gecesinin çok kıymetli olduğunu belirten Sepici Kültür Hizmetleri Derneği Onursal Başkanı Hasan Hüseyin Çubuk ise, "Rabbimiz bu geceyi ihya edebilmeyi bize nasip etsin. Resulullah (Sallallahu Aleyhi Vesellem) 'Kul bir günah işlediği zaman, kalbine siyah bir nokta koyulur.' diye buyuruyor. Kalbimizi beyaz bir kâğıt olarak görüp her günah işlediğimizde bir nokta konulduğunu düşünün. Bir zaman sonra kalbimiz kapkara oluyor. Günahlarımızı ve kalbimizdeki siyah noktalardan kurtulabilmek için bu gibi geceleri bağışlanma fırsatı olarak görmemiz lazım." şeklinde konuştu.

"Tövbe ve istiğfarla bu geceyi lehimize çevirelim"

Bu geceyi nasuh tövbelerimiz ile değerlendirmemiz gerektiğini söyleyen Çubuk, "Allah bu gecede insanları affederken, biz bundan mahrum kalırsak bizim vay halimize. Bu gecede Kur'an-ı Kerim okuyabilir, gece namazı ile gecemizi ihya edebilir ve varsa kaza namazlarımızı da mutlaka kılmalıyız. Kendimiz için tövbe ve istiğfarlarımız ile bu geceyi lehimize çevirelim." tavsiyesinde bulundu.

"Bu aylarda tövbe ve istiğfara önem verilmeli"

"Ümmetin aynı karede poz vermesi, İttihad-ı İslam'ın gerçekleşmesi en çok ihtiyaç duyduğumuz şeydir. Birlik ve beraberliğimizi bu aylarda arttırmamız lazım." diyen Çubuk şunları kaydetti:

"Her türlü belanın içerisine düşmüş, uyuşturucu çukurundaki gençlerimizi o ortamlardan kurtarabilmek için, bu ayları faziletli bir fırsat olarak görmek lazım. Bu aylarda Efendimizin en fazla önem verdiği şeylerden biri de tövbe, istiğfar ve oruçtu."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.