Besicilerin kış aylarında sıcak bölgelere gidişi yasaklandı

Besicilerin kış aylarında sıcak bölgelere gidişi yasaklandı

Karlıova’da kış aylarının aşırı soğuk büyük zorluklarla geçmesi nedeniyle besiciler, Diyarbakır İl Mera Komisyonu’nun aldığı karardan dolayı hayvanlarını her yıl olduğu gibi bu yıl sıcak bölgelere götürememenin sıkıntısını yaşıyor.

Karlıova’da kış aylarının aşırı soğuk büyük zorluklarla geçmesi nedeniyle besiciler, Diyarbakır İl Mera Komisyonu’nun aldığı karardan dolayı hayvanlarını her yıl olduğu gibi bu yıl sıcak bölgelere götürememenin sıkıntısını yaşıyor.  

Bingöl’ün Karlıova ilçesine bağlı Taşlıçay köyünde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan hayvan sahipleri kış aylarının gelmesiyle birlikte büyük sıkıntılar yaşıyor.

Karlıova’da kış aylarının uzun ve büyük zorluklarla dolu olmasından dolayı her yıl hayvanlarını Diyarbakır iline götüren Tekin Yıldırak adındaki besici, bu yıl Diyarbakır İl Mera Komisyonunun aldığı karardan dolayı hayvanlarını götüremediklerini ifade etti.

Yıldırak,  Diyarbakır İl Mera Komisyonu meralarının kendilerine yetmediği için aldığı bir kararla dışarıdan hayvanların Diyarbakır’a girmelerini yasakladığını ifade etti.

Diyarbakır’a hayvanlarını götüremedikleri takdirde kış aylarında hayvanların Karlıova’da durmasının imkânsız olduğunu söyleyen Taşlıçay köylüleri böyle giderse hayvanlarını satmak zorunda kalacaklarını ifade ettiler.

Tarım Bakanlığının hayvancılığı teşvik paketleri adı altında çıkardıkları projelerin besiciliğe yönelik güzel hamleler olduğunun altını çizen besici Tekin Yıldırak, bu teşviklerin en önemlisinin hayvanlarını rahatlıkla besleyecekleri meraların kendilerine tahsis edilmesi olduğunu söyledi.

Mera bulamadıkları takdirde yapılan bütün teşviklerin kendilerine yarar sağlayamamağını sözlerine ekleyen Yıldırak, “Karlıova ilçemiz hayvancılık konusunda besiciliğin en önemli merkezlerinden biridir. İlçemizde 250 bin ile 300 bin arası küçükbaş hayvanı mevcuttur. Yaz aylarında başka illerden ilçemize gelerek buradaki meralardan yararlanan birçok besici vardır. Dışarıdan gelen besicilerin rahatlıkla hayvanlarını otlatacakları meralar konusunda kendilerine yardımcı oluyoruz. Son bahar aylarında bu besiciler kendi memleketlerine giderek besiciliklerine orada devam ediyor. Karlıova ilçesindeki kış şartlarının olumsuzluklarından dolayı bizler de hayvanlarımızı Diyarbakır ve Urfa gibi illere götürerek besiciliğimizi buralarda yapıyorduk. Fakat bu yıl Diyarbakır İl Mera Komisyonu’nun aldığı kararla bizim Diyarbakır’a gitmemizi yasakladıklarını öğrendik. Yaklaşık yüz bin koyunumuz ile ortada perişan bir halde kaldık. Şimdi kara kara düşünüyoruz bu hayvanlarla burada kışın ne yapacağız, biz de bilmiyoruz. Tarım Bakanlığı ve Diyarbakır’daki yetkililerden yardım bekliyoruz. Böyle giderse hepimiz hayvanlarımızı satmak zorunda kalacağız.” diyerek duruma tepki gösterdi.

60 yıldır hayvancılıkla uğraşan Taşlıçay köylüleri, besiciliğe başladıkları  günden itibaren hayvanlarını kış aylarında Diyarbakır’a bağlı köylere götürdüklerini dile getirdi.

İLKHA





HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler