BİLSEM öğretmen ve öğrencileri "Müsilaj Temizleme Cihazı" geliştirdi

BİLSEM öğretmen ve öğrencileri "Müsilaj Temizleme Cihazı" geliştirdi

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, Şahinde Hayrettin Yavuz Bilim Sanat Merkezi Biyoloji ARGE grubu öğrencileri, deniz yüzeyi ile dip temizliği yapabilen ve doğaya atık bırakmayan "Müsilaj Temizleme Cihazı" geliştirdi.

Karadeniz Ereğli Şahinde Hayrettin Yavuz Bilim Sanat Merkezi Biyoloji ARGE grubu öğrenci ve öğretmenleri denizleri istila eden müsilaj ile mücadele edebilecek dip ve yüzey temizliğini gerçekleştirebilen "Müsilaj Temizleme Cihazı" geliştirdi. Cihaz, deniz canlılarının yuva ve yumurtalarına zarar vermeden, adhezyon ve kohezyon kuvvetleri sonucu yukarı yönlü akış özelliğine sahip, yenilenebilir enerji ile sürekli çalışarak deniz yüzeyi ve dip temizliği yapabilecek şekilde tasarlandı.

Millî Eğitim Bakanlığı desteğiyle yapılan cihazın dört farklı versiyonu tasarlanıp patent başvuruları gerçekleştirildi. Prototip, BİLSEM bünyesinde tamamlanarak suya indirildi ve ön çalışmalarda denizin dip ve yüzeyindeki birçok atık toplanarak cihaz üzerinde bulunan çöp süzgecine depolandı.

Bakanlığın web sitesindeki bilgiye göre cihazın çalışması için gerekli enerjinin fosil yakıtlar kullanmadan sağlanması, doğaya herhangi bir atık bırakmaması, dip canlılarına zarar vermeden atıkların emilerek temizlenmesi gibi birçok artısı bulunuyor.

Orijinal boyutu 10X10 metre olarak tasarlanan cihaz aynı zamanda balıkçı platformu olarak dizayn edildi. Cihazın suyun yüzeyinde sabit ve dalgadan etkilenmeyen bir yapı olmasından dolayı üzerinde olta balıkçılığı da yapılabilecek. Bu yolla kurulduğu bölgede trol balıkçılığı engellenerek deniz altı ekosisteminin gelişip canlanmasına da fayda sağlanacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.