Bingöl Genç ilçesinde büyük yangın

Bingöl Genç ilçesinde büyük yangın

Bingöl’ün Genç ilçesine bağlı Çaytepe köyünde dün sabah saatlerinde başlayan yangın genişleyerek devam ediyor.

Meyve ve kavak bahçelerinin yoğun olduğu Genç ilçesi Binziyar mezrası ile Çaytepe Ovası arasında dün  çıkan yangın onlarca meyve bahçesinin kül olmasına sebep oldu.

10 gün önce 10 bin dönümden fazla ormanlık alanın kül olduğu Çaytepe Köyü ile Binziyar Mezrası arasında ki ovada bu defa da 2 han, 1 ev, 1 samanlık çıkan yangın nedeniyle kül oldu. Giderek büyüyen yangına zamanında ve yeterli müdahale edilememesi yüzünden çok sayıda meyve bahçesi, kavak ve söğüt bahçesi kül olurken, köylülerin kışlık hayvan yemi olarak topladığı ot ve samanların da küle döndüğü belirtildi.

Sabah saat 08.00 civarında başlayan yangını söndürmek için, Genç ilçesinden ve Bingöl’den itfaiye ekipleri ile Orman İşletme Müdürlüğü arozözleri sevk edildi. Civardaki saman birikintileri ise yangını körükledi. Her geçen dakika daha da yayılan alevlerin Çaytepe’ye bağlı Çırık ve Dik İstasyon mezralarına yaklaştığı bildirildi.

Köylülerin çabasına baraj inşaatındaki firmalardan da destek geldi. İş makinelerinin kumdan set yaparak yangını önlemeye çalıştığı belirtilirken, engebeli arazi yapısı nedeniyle itfaiye ekiplerinin yangına yakından müdahale edemediği kaydedildi.

Şu ana kadar 500 hektarlık orman arazini küle çeviren yangında ardıç ve meşe ağaçları, meyve ağaçları, arı kovanları, biçilen buğdaylar, 2 han, 1 ev ve 1 samanlık tamamen kül oldu.

Yangının çıkış nedeni hakkında henüz bir bilgi alınamazken, itfaiye ekiplerinin yangını kontrol altına alma çalışmalarına devam ediyor. Köylüler, itfaiye helikopteri olmadan yangının söndürülmesinin çok uzun zaman alacağını ve zararın daha büyük olacağını belirtti.

Evlere yaklaşan alevlere köylüler kendi imkânlarıyla da müdahale etmeye çalışıyor fakat, şu ana kadar özellikle ekili araziler ve hasadı yapılan ekinler büyük zararlar gördü.

Yangın nedeniyle tüm ürünlerinin küle döndüğünü ifade eden Çaytepe Köyü’nden Selahattin Başçik, “Meşedalı köyüne bağlı Kovacık (Binziyar) mezrasında başlayan küçük çaplı bir yangın, rüzgârın da etkisiyle dağılmasıyla bütün Çaytepe ovasını kül etti. Meyve ağaçları, biçilen buğdaylar, ne varsa hepsi kül oldu. Bingöl ve Genç’in itfaiyeleri ile orman müdürlüğü itfaiyeleri şuanda yangına müdahale ediyorlar. Yangın çok büyük! İtfaiyelerin su alabileceği yerler çok uzak. İnşallah en kısa zamanda söndürülür. Şuanda çalışmalar devam ediyor.” dedi.

Yangının takriben 500-600 hektarlık alanı kül ettiğini ve halen devam eden yangında köylerinin çok büyük zarar gördüğünü söyleyen Kovacık (Binziyar) Mezrası’ndan Ekrem Artuk ise, “Bugün sabah saat 08.00 ila 09.00 arasında köyümüzde büyük bir yangının olduğunu öğrendik. Genç belediyesine ait itfaiyeler ile Orman İşletmeye ait araçlarla yangına müdahale edildi. Her ne kadar müdahale edilse bile rüzgârın ters esmesiyle birlikte takriben köyümüzden başlayıp Dik İstasyona giden yol üzerinde devam eden yangınla birlikte 500- 600 hektarlık orman arazimiz, meyve ağaçlarımız, sebze, iki tane han, bir ev ve bir samanlık tamamen kül oldu. Bu sırada birçok arı kovanlarımız da telef oldu. Köyümüzün zararı oldukça büyüktür. Yangının çıkış sebebi ise henüz araştırılma safhasındadır. Yetkililer gelip yangının çıkış nedenini araştıracaklar.” diye konuştu.

Bingöl ve Genç Belediyesi itfaiye ekipleri ile Orman İşletme Müdürlüğü arozözleri bölgede söndürme çalışmalarını sürdürüyor. Aynı saatlerde Çevirme Köyü’nde de çıkan yangın nedeniyle bazı itfaiye ekiplerinin buraya yönlendirildiği belirtiliyor.

Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger’in talimatı üzerine Havalimanı ve askeri itfaiyelerin de Çaytepe’deki yangına müdahale için bölgeye sevk edildiği bildirildi. Genç Kaymakamı Abdullah Köklü başta olmak üzere diğer yetkililerin olay mahalline gittiği belirtildi. (Nihat Kanat-İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.