Bingöl Kiğı'da tarihi su değirmeni ilgi görüyor

Bingöl Kiğı'da tarihi su değirmeni ilgi görüyor

Bingöl’de restore edilerek kafeye dönüştürülen su değirmeni yoğun ilgi görüyor.

Bingöl’ün Kiğı ilçe merkezinden geçen Kerek Deresi üzerinde kurulan biri un, diğeri bulgur için kullanılan ve su ile çalışan iki mekanizmalı değirmenin kapıları, elektrikli değirmenlerin yaygınlaşması ve buğday üretiminin azalmasıyla yıllar önce kapandı.

Atıl durumdaki değirmenin turizme kazandırılması için ilçe kaymakamlığına sunulan projenin SODES kapsamında kabul edilmesiyle restore edilen değirmen, turizme kazandırılarak halkın hizmetine sunuldu.

Değirmenin hemen yanında yapılan temsili su değirmeni işleyişin canlandırıldığı yapıda, bahçe bölümünde sergilenen eski tarım aletleri de tesise açık hava müzesi özelliği katıyor.

İnsanların dinlenebilecekleri huzurlu doğal bir ortam sunan değirmen kafeye gelenler, önce değirmene uğruyor, anılarını tazeliyor ve geçmişte kullanılan aletleri tanıma imkânı buluyor, ardından derenin kenarında dinlenmeye çekiliyor.

“İnsanlar; tarih ve doğanın huzurlu ortamından faydalanıyor”

Tarihi su değirmeni sahibi ve işletmecisi Baki Yalçın, 2 bin yılına kadar buğday öğüterek halkın hizmetinde olan değirmenin insanlara şu anda istirahat etme ve dinlenme imkanı sunduğunu ifade etti.

Yalçın, “Halkımız üretim yapmıyor, buğday çıkarmıyor onun için değirmenlerimiz istirahatte. Şu an da sadece görünüm olarak halka sunmaktayız. Değirmenin yanına bir yer yaparak, gelen insanların doğa ve yeşillikle iç içe olmalarını sağlayıp, huzurlu bir ortamda dinlenmeleri için güzel bir ortam hazırladık.” dedi.

“Eski değirmene ilgi büyük”

Değirmende kullanılan malzemeler ve sergilenen eski tarım aletleri hakkında bilgi veren Yalçın,  şunları söyledi: “Buraya gelen insanlar eski değirmeni görüp doğal ortamda istirahat edip gidiyorlar. İnsanlar çok ilgi gösteriyorlar, eski şeyleri görünce anılarını canlandırıyorlar. Keşke değirmeni de çalıştırabilsek, ama insanlarımız buğday üretmediği için bir şey yapamıyoruz. İnsanlar tarlalarını ekerse küçük bir bakımla değirmemiz çalışır, yani hazır vaziyette.”

“Doğal ortam tarihi ortam birleşince insanların akınına uğruyor”

Kiğı ilçesinin Bingöl’ün en tarihi ilçesi olduğunu kaydeden Atila Parkın da “Burada tarihi öne çıkarmak için değirmeni Kiğı Kaymakamlığının destekleri ile restore edildi.  Burada tarihi öne çıkarmak için halkın gelip tarihini görmesi ve dinlenmesi için böyle bir yer oluşturuldu, turizme açıldı.  Her yerden vatandaşlar gelip dinleniyor, tarihini öğrenmiş oluyor. Daha önce burası değirmen olarak kullanılıyordu, teknolojik gelişmelerden dolayı atıl durumdaydı. Kiğı halkı olarak sahipleriyle konuştuk burası nasıl değerlendirilebilir şeklinde girişimlerden sonra böyle bir yer oluşturuldu.  Doğal ortam ve tarihi ortam birleşince insanların akınına uğruyor. Özelikle yazın hafta sonları çevre il, ilçelerden, İstanbul’dan gelen misafirlerle dolup taşıyor ve memnun olarak ayrılıyorlar.” diye konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler